Fisk og sjømat betyr nesten alt i Moskenes. Og turistene. Men kjemisk fri for lakseoppdrett og uten store sjømatselskaper blir ikke verdiene så mye å skryte av. Så mange mennesker bor det da heller ikke i den lille øykommunen lengst sydvest i Lofoten. Såvidt over tusen. I fjor tok de 77 fiskebåtene i Moskenes på land fisk og skalldyr for vel 300 millioner kroner. De fem aktive fiskeribedriftene omsatte til sammen for ca. 112 millioner. I snitt per innbygger ble det vel 400.000 kroner. Slett ikke så verst, men vesentlig lavere enn i mange andre sjømatkommuner langs kysten.
Vi begynner så smått å nærme oss slutten på denne serien om viktige norske sjømatkommuner. Sist besøkte vi Lurøy midt på Helgeland, og oppdrettssenteret Lovund. Nå har vi tatt ferga inn til Stokkvågen og fastlandet igjen, og fulgt fylkesvei 12 på nordsiden av Ranfjorden de drøye 7 milene inn til Mo i Rana. Deretter fulgt vi E6-en nordover til Fauske, tok til venstre ut til Bodø, og derfra gassferga MF «Landegode» de drøye tre timene over Vestfjorden til Moskenes. I alt har vi forflyttet oss 40 mil. Midtvinters og i stiv kuling hadde vi nok fulgt E6-en helt nord til Hamarøy, tatt ferga over til Lødingen og kjørt Lofoten utover til ende. Det hadde gjort turen 25 mil lenger, men hadde spart oss for mye «huskestue» på ferga de 53 nautiske milene fra Bodø over Vestfjorden.
Moskenes er den ytterste kommunen i Lofoten, om vi holder de to øykommunen Røst og Værøy utenom. Få, om noen steder i Norge er det vakrere. Så strømmer da også turistene til kommunen stort sett hele året, men selvsagt aller mest om sommeren. Moskenes er ingen stor kommune. Med smått og stort måler den bare 118 kvadratkilometre, og folketallet er såvidt over tusen. Etter at Flakstad ble skilt ut fra Moskenes i 1976, har folketallet falt jevn og trutt. De siste ti årene har det falt med ca. 1 prosent per år. I Nordland har bare Bø kommune har hatt større nedgang. Prognosene fremover er heller ikke de beste. Skal vi tro middelalternativet til Statistisk Sentralbyrå — og hvorfor ikke, vil det bare bo 950 personer i kommunen i 2040.
Søker vi etter kjente moskenesværinger på google, dukker det ikke opp mange navn. Hans-Erik Dybvik Husby, i sin tid frontvokalist «Hank von Helvete» i rockebandet Turbonegro og oberst Birger Eriksen, mannen som i 1940 senket «Blücher» ved Oscarsborg, er to av dem. Væreier og stortingsmann Cato Sverdrup fra Reine, kan også nevnes. Han satt på Stortinget for Høyre fra 1937 til 1949. For oss i sjømatnæring tar vi med Rolf Bendiksen fra Moskenes, som satt på Stortinget for Arbeiderpartiet fra 1986 til 1993 — de tre første årene som fast møtende vara for Bjarne Mørk-Eidem. Bendiksen var medlem av Sjøfarts- og fiskerikomitéen. Lillian Hansen, også hun fra Moskenes, satt på Stortinget fra 2009 til 2013, var medlem av Næringskomitéen og fungerte som Arbeiderpartiets fiskeri- og havbrukspolitiske talskvinne bak fiskeriministre Lisbeth Berg-Hansen. Vi kunne også ha nevnt fisker og småbruker Sigurd Lund Hamran, som satt på Stortinget for Arbeiderpartiet fra 1945 helt frem til 1969 — i fem perioder. Men han var født i Flakstad, som ikke har vært en del av Moskenes kommune siden 1976. Høyres Per-Kristian Foss er forøvrig den som har sittet lengst på Stortinget, med 32 år.
Moskenes har flere kjente fiskevær. Følger vi E10 fra Å lengst ute i Lofoten, der Norsk Fiskeværsmuseum og Lofoten Tørrfiskmuseum holder hus, kommer vi først til Tind, deretter Sørvågen, Moskenes og Reine, hvor kommuneadministrasjonen er lokalisert, og så til Sakrisøy og Hamnøy lengst nordøst i kommunen. Vel 70 prosent av befolkningen bor i tettstedene Reine og Sørvågen. Fra Å til kommunegrensen mot Flakstad er det ganske nøyaktig 17 kilometer. Men hvilke majestetiske kilometre.
Moskenes kommune ligger på den sørlige delen av Moskensøya, som med sine 186 kvadratkilometre er Norges 22. største øy, samt ytterligere vel hundre små øyer, holmer og skjær. Kommunen består for det meste av alpine fjellpartier med spisse tinder og skarpe egger utformet gjennom de siste istidene. Østkysten, der nesten all bosetting er konsentrert, er sterkt innskåret av fjorder og viker. Vestkysten er jevn og bratt og stort sett uten strandflate. Det høyeste punktet er Hermannsdalstinden 1.029 meter over havet.
Fiske har alltid vært en hovednæring i Moskenes, og med Lofotfiske som selve juvelen. Turismen har vokst jevnt og trutt gjennom flere tiår, og betyr også mye. Kommunevåpenet, godkjent i 1986, har en sølv spiral mot blå bakgrunn, og skal symbolisere Moskenesstraumen — en tidevannsstrøm mellom Moskenesøya og øya Mosken i Værøy kommune.
Arbeiderpartiet og SV har tradisjonelt stått sterkt i Moskenes. Siden 2011 har imidlertid Lillian Rasmussen vært ordfører i kommunen for Moskenes bygdeliste, støttet av Arbeiderpartiet og SV. Til høstens valg er det bare tre lister — SV, Moskenes bygdeliste og Moskenes fellesliste. Lillian Rasmussen topper bygdelista og ligger veldig godt an til å kunne fortsette som ordfører i fire nye år.
Tre båter på topp 200
Midt på 1980-tallet var det rundt 300 registrerte fiskere i Moskenes. 275 av dem hadde fiske som hovedyrke. Det utgjorde 4,8 prosent av antall fiskere i Nordland. Siden har tallet gått jevnt nedover — som i resten av landet. I dag har Moskenes 100 fiskere på blad B, dvs. nøyaktig samme andel av fiskerne i Nordland som for 35 år siden.