Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2019

Lukk

NF's blå

Leder

Månedens intervju

Meningspanelet

Høyviks kommentar

Bjarnasons kommentar

Ferdigsnakka

Smånytt fra fiskerinæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Duellen

Fem på konferanse

Sandøys kommentar

Lek med tall

Landbasert matfiskoppdrett:
Kan snu opp ned på det meste!

Det har blitt stadig færre aktører i norsk sjømatnæring de siste 30 årene. Antall fiskere har f.eks. falt fra 27.000 i 1990 til 11.000 i dag, og antall selskaper med matfiskkonsesjon for laks og ørret fra over 300 til vel 100. I begge sektorer går det så det griner. Pengene fosser inn!
Utgave nr. 6/7

Denne artikkelen er basert på et foredrag vår redaktør holdt i Trondheim under Aqua Nor. Oppgaven var å beskrive ståa i norsk sjømatnæring anno 2019, og gjerne si noe om utviklingen videre, helst med hovedvekt på norsk fiskeoppdrett. Her følger en litt redigert utgave av foredraget.

 

Norsk sjømatnæring går så det griner. For alle som har fulgt litt med på fisk og havbruk de siste 40-50 årene, er det som har skjedd de siste 6-7 årene nesten ikke til å tro. For å si det rett ut; i deler av næringen strømmer pengene inn i et slikt tempo at man knapt kan andast. Alt tyder på at verdien av norsk sjømateksport for første gang vil passere 100 milliarder kroner i år. Dette er penger som skal deles på vesentlig færre aktører enn bare for ti år siden.

Nå er det lett å generalisere for mye når man skal beskrive situasjonen i en så mangesidig bransje som sjømatnæringen. Bak totaltallene vil det alltid skjule seg variasjoner. Uansett hvor dårlig næringen går, vil det være de som lykkes. Og uansett hvor mange penger som strømmer inn, vil det være de som sliter. Også i år er det sjømatbedrifter som har måttet ta den tunge veien til skifteretten, og som legger frem regnskaper med røde tall på nederste linje mens de aller fleste av konkurrentene jubler over rekordresultater. Men i det store bildet — det som skal tegnes for å beskrive den økonomiske statusen i næringen per august 2019, må det enda en gang brukes skarpe og lyse farger. Den som ikke tjener penger i år, og da tenker jeg kanskje spesielt i fiskeflåten og oppdrettsnæringen, bør begynne å tenke på noe annet å gjøre.

Etterspørselen etter norsk sjømat er fortsatt knallsterk. En hel verden vil gjerne ha våre marine proteiner, og er villige til å betale svært godt for dem. Ja, sjansen for en hard Brexit har rykket oss nærmere inn på livet de siste månedene, og Donald Trump har ikke blitt lettere å forholde seg til siden i fjor. Han skal fortsatt reforhandle stort sett alt som finnes av handelsav­taler der USA er involvert. Men samtidig har Norge fått på plass en handelsavtale med britene i tilfellet «no deal-Brexit» som sjømatæringen kan leve godt med inntil en permanent avtale er på plass, og EU har jobbet frem en handelsavtale med Mercosur — altså Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay, som sannsynligvis også Norge kan profittere på. Uansett kan det bli aktuelt med en egen avtale mellom Mercosur og EFTA. Norske myndigheter jobber i det hele tatt på bred front for å sikre norsk sjømat best mulig markedsadgang, og selv om viljen til å gi på «landbrukssiden» ikke har økt, er det mitt inntrykk at markedsadgangen i alle fall ikke er blitt dårligere det siste året. Nylig kom f.eks. meldin­gen om halvert toll på importen av tørkede fiskehoder til Niger­ia.

28. juni i år kunne fornøyde forhandlere fra EU og Mercosur undertegne den nye handelsavtalen mellom de to store og mektige handelsblokkene. Avtalen har en verdi på rundt 800 milliarder kroner per år og vil omfatte ca. 800 millioner forbrukere i EU og Sør-Amerika.

Enn så lenge er de store hovedtrendene — eller driverne som det henter på fint — på vår side. Verdens befolkning fortsetter å øke. Sjømat oppfattes fremdeles som svært sunn mat, og som myn­dighetene i de fleste land anbefaler befolkningen å spise mer av. Gapet mellom tilbud og etterspørsel vil høyst sannsynlig bare øke de neste 30 til 50 årene. Det tilsier at prisene vil holde seg oppe, ja endog øke. Rentenivået er også på sjømatnæringens side. For oss som lånte penger på 80-tallet er dagens rentesatser nærmest science-fiction. Og kronekurs er fremdeles gunstig for alle som skal ut i den store verden for å selge norske produkter.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå