Prima på flere fronter
Anbjørn Øglend og Jakob Hatteland ville inn i fisk, videreføre tradisjonene på Rogalandskysten og samtidig tenke nytt. Nå er de i gang med splitter ny mel- og oljefabrikk og et enda nyere anlegg for pelagisk konsumfisk. Klarer man å skape synergier mellom disse, samt å trekke veksler på bransjene de to gründerne egentlig kan?
Vi snakker med Anbjørn Øglend en drøy uke etter at de aller første sildekroppene gikk gjennom filétmaskinene på Prima Seafood i Egersund. Noen uker før det hadde fiskeriministeren åpnet mel- og oljefabrikken Prima Protein noen steinkast unna. Det går i det hele tatt unna med det som egersunderen er borti. Og det gjør det visst i enda større grad når han er i tospann med kompanjongen Jakob Hatteland fra Vats på den andre siden av Rogaland og Boknafjorden. Sammen er de Prima Blue, men utgangspunktet er alt annet enn blått, selv om Egersund-mannen i duoen har vært borti sjønæringen før.
— Jeg investerte litt i industritrål før, og har fulgt noe med. Ellers er det grønn sektor og kjøttindustrien jeg kommer fra, sier Øglend. Det siste understrekes når vi ringer ham via sentralbordet til Prima: «Vil du melde inn slakt, tast 1». Hele 500 gårder leverer kjøtt i verdikjeden til Prima Jæren, som blant annet markedsfører sitt eget «Black Angus»-kjøtt og som nylig kjøpte seg inn i Stavangers eldste bedrift, kjøtt- og pølseforretningen A. Idsøe.
Uvanlig duo, sjelden mulighet
Jakob Hatteland kommer fra en helt annen kant og har tjent seg rik på elektronikkbedrifter, robotiserte lagersystem og IT-tjenester. For noen år siden bestemte de seg for å prøve seg i det blå.
— Vi har veldig tro på supersyklusen innen oppdrett, og tror den kommer til å fortsette. Vi har også tro på kombinasjonen fiskeri og oppdrett, og synes det er spennende å få en fot inn i denne verdikjeden. Prima Protein skal i første omgang levere ingredienser til fiskefôret, sier mannen som leder styret i både Prima Protein og Prima Seafood. Flyttingen av anløpet for Hirtshals-ferja fra Egersund til Stavanger, frigjorde en stor og sjønær tomt, og det var her man bestemte seg for å etablere Prima Protein. Den 2.600 kvadratmeter store fabrikken som fiskeriminister Harald Tom Nesvik åpnet i slutten av april, var følgelig ikke bare Prima, men også flunkende ny fra bunnen av.