Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 -2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 -2019

Lukk

Leder

Månedens Gullfisk

NF's blå

Lek med tall

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Viktige fiskerikommuner

Hempels kommentar

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Fem på konferanse

Fisk og Forskning

Lov og Rett

Prima på flere fronter

Den nye mel- og oljefabrikken til Prima Protein AS ligger i Egersund og kostet ca. 300 millioner kroner. Den første fangsten ble levert til anlegget 19. februar i år, det første partiet med fiskemel ble solgt 7. mars og 25. april sto fiskeriminister Harald Tom Nesvik for den offisielle åpningen. (Foto: Prima Protein)
Utgave nr. 5 - 2019

Anbjørn Øglend og Jakob Hatteland ville inn i fisk, videreføre tradisjonene på Rogalandskysten og samtidig tenke nytt. Nå er de i gang med splitter ny mel- og oljefabrikk og et enda nyere anlegg for pelagisk konsumfisk. Klarer man å skape synergier mellom disse, samt å trekke veksler på bransjene de to gründerne egentlig kan?

 

Anbjørn Øglend er gründeren som slo seg opp i kjøttbransjen med Prima Jæren AS. Nå har han satset stort i fiskerisektoren med fiskemelfabrikk og pelagisk konsumanlegg.

Vi snakker med Anbjørn Øglend en drøy uke etter at de aller første sildekroppene gikk gjennom filétmaskinene på Prima Seafood i Egersund. Noen uker før det hadde fiskeriministeren åpnet mel- og oljefabrikken Prima Protein noen steinkast unna. Det går i det hele tatt unna med det som egersunderen er borti. Og det gjør det visst i enda større grad når han er i tospann med kompanjongen Jakob Hatteland fra Vats på den andre siden av Rogaland og Bok­nafjorden. Sammen er de Prima Blue, men utgangspunktet er alt annet enn blått, selv om Egersund-mannen i duoen har vært borti sjønæringen før.

— Jeg investerte litt i industritrål før, og har fulgt noe med. Ellers er det grønn sektor og kjøttindustrien jeg kommer fra, sier Øglend. Det siste understrekes når vi ringer ham via sen­tralbordet til Prima: «Vil du melde inn slakt, tast 1». Hele 500 gårder leverer kjøtt i verdikjeden til Prima Jæren, som blant annet markedsfører sitt eget «Black Angus»-kjøtt og som nylig kjøpte seg inn i Stavangers eldste bedrift, kjøtt- og pølsefor­retningen A. Idsøe.

Uvanlig duo, sjelden mulighet

Jakob Hatteland kommer fra en helt annen kant og har tjent seg rik på elektronikkbedrifter, robotiserte lagersystem og IT-tjenester. For noen år siden bestemte de seg for å prøve seg i det blå.
— Vi har veldig tro på supersyklusen innen oppdrett, og tror den kommer til å fortsette. Vi har også tro på kombinasjonen fiskeri og oppdrett, og synes det er spennende å få en fot inn i denne verdikjeden. Prima Protein skal i første omgang levere ingre­dienser til fiskefôret, sier mannen som leder styret i både Prima Protein og Prima Seafood. Flyttingen av anløpet for Hirtshals-ferja fra Egersund til Stavanger, frigjorde en stor og sjønær tomt, og det var her man bestemte seg for å etablere Prima Pro­tein. Den 2.600 kvadratmeter store fabrikken som fiskeriminister Harald Tom Nesvik åpnet i slutten av april, var følgelig ikke bare Prima, men også flunkende ny fra bunnen av.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå