Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 -2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 -2019

Lukk

Leder

Månedens Gullfisk

NF's blå

Lek med tall

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Viktige fiskerikommuner

Hempels kommentar

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Fem på konferanse

Fisk og Forskning

Lov og Rett

Bent Dreyer

Tar ordet

Klare for flere ressurskonflikter?

Verdens befolkning øker og vi må produsere mer mat. Det krever at vi beslaglegger større produksjonsareal.

Fiske, fangstbasert havbruk og oppdrett er de tre produksjonsme­todene for sjømat. Fiske har vært drevet lengst og vil fortsatt være den største bidragsyteren i mange år. Men innen 2050 vil ganske sikkert oppdrett stå for det største kvantumet, også i Norge.

Skrevet av:

Bent Dreyer

Utgave nr. 5 - 2019

 

Bent Magne Dreyer er forskningssjef for faggruppen Næringsøkonomi ved Nofima i Tromsø og professor II ved Norges Arktiske universitet (UiT).

Mange peker derfor på at det store blå havet kan gi oss mye mer velsmakende og næringsrik menneskemat. Det høres logisk ut, men vil være utfordrende. Og veien er allerede brolagt med mange konflikter. Kløkt og priori­teringer kreves for å øke matproduksjonen til havs.

 

Sjømat produseres i tre ulike produksjonskonsept. Fiskerne høster av ville bestander. Det tradisjonelle konseptet har få muligheter til å bidra med økte volum, fordi artene egnet til menneskemat er fullt utnyttet. De fleste peker derfor på oppdrett som det pro­duksjonskonseptet vi først og fremst må sette vår lit til. Her har mennesket tatt kontrollen over alle naturens lunefulle evner til å produsere mat. Mange forventer at oppdrett vil bidra like mye med menneskemat som sin landlige fetter — det industriali­serte landbruket. I tillegg har vi et tredje konsept — fangstba­sert havbruk. Her fanges fisken vill, lagres levende og fôres opp for å øke biomassen.

De tre konseptene har sine fortrinn og sine ulemper. I Norge har vi etter hvert høstet erfaringer med alle. I denne artikkelen skal jeg drøfte hvordan våre foreløpige erfaringer kan anvendes i jakten på å øke sjømatproduksjonen.

Viktige premissgivere for valg av produksjonskonsept er biologis­ke og markedsmessige forhold knyttet til de ulike artene. Fis­keriene er f.eks. sårbare for variasjoner i biomassestørrelse og tilgjengelighet. Oppdrett er sårbart for yngelproduksjon, vek­sthastighet og fiskevelferd. Fangstbasert havbruk er sårbart for kostnader i fangst, overlevelse og vekst i fangenskap. Mens fiskeriene er avhengig av bestandsstørrelse og fiskens van­dringsmønster, er oppdrett og fangstbasert havbruk avhengig av dedikerte lokaliteter til havs.

 

Hvilke arter hører hjemme hvor?

Havet produserer store biomasser av noen arter. Så lenge disse er høyt priset i konsummarkedet, og har et vandringsmønster som gir høye fangstrater, vil fiskeriene også i fremtiden være det domin­erende produksjonskonseptet for arten.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå