Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 -2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 -2019

Lukk

Leder

Månedens Gullfisk

NF's blå

Lek med tall

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Viktige fiskerikommuner

Hempels kommentar

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Fem på konferanse

Fisk og Forskning

Lov og Rett

HYSA – Best til «Fish & chips»!

I serien om viktige norske fiskearter har vi gjort oss ferdige med topp fem — laks, torsk, ørret, makrell og sild. Sist skrev vi om sei, nå er turen kommet til hyse.

I Norge fisker vi på to hysebestander — den ene i Nordsjøen og Skagerak, den andre langs norskekysten nord for 62., rundt Sval­bard og langt inn i Barentshavet. Siden årtusenskiftet har vi i alt tatt på land litt over 1,7 millioner tonn hyse til en samlet førstehåndsverdi på 17,4 milliarder kroner. Med det kaprer hysa syvendeplassen på listen over våre ti kommersielt mest verdifulle fiskearter.
Utgave nr. 5 - 2019

 I fjor tok norske fiskere på land 95.000 tonn hyse, ned 20.000 tonn fra 2017. Fangstverdien passerte likevel 1,4 milliarder kroner med god margin, hvilket bare var ca. 70 millioner ned fra året før. Førstehåndsprisen landet på 15 kroner per kilo, den høyeste i moderne tid — opp hele 16 prosent fra 2017. Men sammenlignet med torsk blir uansett hyse lillebror. Siden 2015 har norske fartøyer landet fire ganger mer torsk enn hyse regnet i kvantum, og fem ganger mer regnet i førstehåndsverdi. I relasjon til den samlede førstehåndsverdien av villfisk siden årtusenskiftet har hyse stått for 2,1 prosent.

Engelskmennene elsker sin «Fish & chips», og aller helst med line­fanget hyse fra Norge. De siste 15 årene har Storbritannia vært vårt største hysemarkedet, og har stått for nesten 1/3-del av den totale eksportverdien.

Så vil noen sikkert lure på hvorfor vi har rangert sei foran hyse, når fangstverdien av hyse i 2018 vitterlig var ca. 10 millioner kroner høyere enn av sei. Forklaringen er helt enkelt at seien siden årtusenskiftet kommer klart først. I sum siden 2000 har vi fisket nesten to millioner tonn mer sei enn hyse, og førstehåndsverdien er også over fem milliarder kroner høyere. Seien er kort sagt viktigere enn hysa.

Røkt kolje med eggesmør er noe av det beste som finnes. Er du forsiktig med eggesmøret er det også noe av det sunneste. Kolje, eller hyse som er det egentlige navnet, tilhører torskefamilien og er rik på proteiner, vitamin B 12, selen og jod. Den har et delikat, magert kjøtt med svært god bindingsevne. Hyse blir følgelig ofte brukt i fiskemat, og er en av de vanligste råvarene i den klassiske retten «Fish & chips».

Hyse er et utmerket råstoff til produksjon av fiskemat. Vi får vann i munnen bare av å se på bilder som dette!
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå