Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2019

Lukk

Meningspanelet

Leder

Frode Blakstad

Fem på konferanse

Månedens intervju

Norske lakseslakterier

Fisk og Forskning

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Viktige fiskerikommuner

Østensjøs kommentar

Ferdigsnakka

På tampen fra Provence

Duellen

Nye investeringer

Lek med tall

Høyviks kommentar

Månedens Gullfisk

Leder

«Off-shore» – oppdrett

Dersom oppdrettsnæringen skal nå de produksjonsmålene både den selv og politikerne har satt seg — må det tenkes nytt.

Utgave nr. 9

Redaktør Thorvald Tande jr.

NORSKE FISKEOPPDRETTERE HAR ALLTID ment at de selv må kunne bestemme veksttakten i næringen. Som hovedregel har de også ment at denne veksten bør forbeholdes dem selv.
I det første har de møtt døve ører. Veksttakten i norsk lakseop­pdrett har til enhver tid vært bestemt av myndighetene. Fra starten fordi fiskeoppdrett skulle være en binæring til landbru­ket. Så skulle den i alle hovedsak bestå av små anlegg med lokale eiere spredt langs hele kysten. Storkapital var et skjellsord. Deretter ville politikerne styre veksten for å unngå overproduks­jon og markedskollaps, og så for å hindre straffetoll i EU. De siste 8-10 årene har myndighetenes begrunnelse for å regulere produksjonen vært at næringen setter for store miljømessige fotspor; les lakselus, rømming, sykdommer og utslipp av nærings­stoffer og miljøskadelige gifter.

Nå kan man gjerne si at produksjonsveksten har vært formidabel selv om myndighetene har hatt foten på bremsepedalen. På 40 år har slaktekvantumet økt fra noen få tusen tonn til nesten 1,3 millioner. Det kan endog være grunn til å hevde, at uten den rigide konsesjonspolitikken hadde lønnsomheten i næringen aldri vært så god som den er i dag. Såpass ærlige bør også vi som har vært mostandere av konsesjonsloven og den politikerstyrte veksten være. Skjønt det får vi selvsagt aldri svar på. Kontrafaktisk historie, i dette tilfellet hva som hadde skjedd uten konsesjons­loven, får vi aldri vite.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå