Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2019

Lukk

Meningspanelet

Leder

Frode Blakstad

Fem på konferanse

Månedens intervju

Norske lakseslakterier

Fisk og Forskning

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Viktige fiskerikommuner

Østensjøs kommentar

Ferdigsnakka med

På tampen fra Provence

Duellen

Nye investeringer

Lek med tall

Høyviks kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

GEIR WENBERG

Geir og broren Ørjan driver i dag det som sannsynligvis er Norges mest lønnsomme oppdrettsselskap

Geir Wenberg (49) er adm. direktør i Salten Aqua AS og styreleder i Wenberg Fiskeoppdrett AS. Han er bosatt i Bodø, samboer med Yvonne Løvgavlen og for tiden svært opptatt med å forberede NM i bryting i hjembyen Fauske. Wenberg Fiskeoppdrett har kanskje vært Norges mest lønnsomme oppdrettsselskap de senere årene, sammen med Edelfarm AS. De to naboene har samdrift i Skjerstadfjorden innenfor Saltstraumen, og en resultatgrad på over 50 prosent de siste tre årene. Slå den! (Foto: Salten Aqua)
Utgave nr. 9

ALLE FOR ÉN, ÉN FOR ALLE! Å kalle månedens intervjuobjekt en musketer er å dra det for langt. Men at han har stor sans for mottoet til Alexander Dumas’ tre musketerer, tar vi for gitt. Geir Wenberg er en samarbeidets mann på alle plan. Med ansatte, medeiere, konkurrenter, myn­digheter og politikere. Det har vært selve grunnpilaren og for­retningsfilosofien i alt han har drevet med. I hvilken grad samarbeidsviljen forklarer at han og broren Ørjan i dag driver det som sannsynligvis er Norges mest lønnsomme oppdrettsselskap, skal vi ikke ha bastante meninger om. Faktum er uansett at Wen­berg Fiskeoppdrett AS i Fauske de siste tre årene har en resul­tatgrad på over 50 prosent. For hver krone selskapet har omsatt, har eierne sittet igjen med over 50 øre til beskatning. Det vil vi tro at kommunekassereren i Fauske er overmåte godt fornøyd med. Så skal vi straks tilføye at Edelfarm AS, som Wenberg i mange år har hatt samdrift med, har akkurat like gode resultater. Men det er nettopp kjernen i filosofien: samarbeid ganger alle når det skjer på rett måte.

Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm er definitivt historien om et samarbeid som ganger alle. Det omfatter også Gigante Havbruk. I snart 20 har de tre Salten-selskapene stått skulder ved skulder og bygget opp Salten Aqua AS til et helintegrert oppdrettskonsern fra stamfisk til foredling og salg. Matfiskproduksjonen foregår i eierbedriftene — alt det andre i regi av Salten Aqua. I alt disponerer eierne av Salten Aqua i dag ca. 12.500 tonn i MTB, hvilket gir grunnlag for en årlig produksjon på vel 20.000 tonn laks, rund vekt.
Alt dette skal vi komme tilbake til.

 

 

MÅNEDENS INTERVJU-OBJEKT BLE født 8. august 1970 på sykehuset i Bodø. Til neste år fyller han altså 50. Norge var nettopp blitt oljenasjon, Beatles var oppløst og Bergen feiret 900-årsjubileum. Geir Wenberg vokste mer eller mindre opp i fjøresteinene i Skjer­stadfjorden, som strekker seg fra Saltstraumen — verdens sterkeste malstrøm — og de drøye tre milene østover til Fauske. Derfra løper Saltdalsfjorden videre sørover helt til Rognan. Som guttunge jobbet han sent og tidlig på oppdrettsanlegget som faren startet i 1981, ofte i robåt uten redningsvest for å fôre laksen og ørreten. Han var også mye med ut på fjorden for å fiske. Etter gymnaset i Fauske og sersjantutdanning i militæret i 1989-90, begynte han på bachelor-studiet i akvakultur ved Distriktshøyskolen i Bodø, eller det som i dag heter Universite­tet i Nord (UiN). Der var han ferdig i 1994.

Wenberg Fiskeoppdrett ble stiftet i 1981 av brødrene Arild, Jan og Edgar Wenberg i Fauske. Arild (bildet) — far til Geir og Ørjan Wenberg, var primus motor. I dag er Ørjan daglig leder i selskapet.


— Far jobbet i mange år som maskinfører i Fauske kommune. På si drev han sjarkfiske og i 1981 begynte han med oppdrett av laks og ørret sammen med sine brødre Jan og Edgar. Wenberg Fiskeoppdrett så dagens lys samme år, og anlegget lå rett utenfor familiegår­den. Først i 1988 sluttet far i kommunen og begynte som fiskeop­pdretter på heltid. Da jeg var ferdig i Bodø regnet nok alle med at jeg skulle begynne i familieselskapet. Men jeg valgte i stedet å slå til på et tilbud fra Kjell Lorentsen i Bodø om å bli driftsleder for et av de fem smoltanleggene til Gigante Havbruk. To år senere ble anleggene samlet under en hatt, og bare 26 år gammel overtok jeg som daglig leder. Da var Gigante Havbruk en av landets største smoltprodusenter og klart størst i Nord-Norge, med anlegg i Rognan, Mo i Rana, Brønnøysund og Meløy, forteller Wenberg, og fortsetter:

— I 2000 ble de fleste av smoltanleggene til Gigante Havbruk solgt til Fjord Seafood. Jeg fikk tilbud om å være med på lasset, men valgte i stedet å etablere et nytt smoltanlegg like utenfor Bodø sammen med en del lokale oppdrettere i Salten-området. Fra start het selskapet Salten Havbruk AS, men ble senere omdøpt til Salten Smolt AS. Der var jeg daglig leder frem til 2007, da jeg overtok som adm. direktør i Salten Aqua AS. Det har jeg vært siden.

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Relaterte saker

Hva er Bjørnar Skjærans status etter de første 500 dagene? Vi kan ikke erindre at det noen gang har hersket så stor politisk usikkerhet i sjømatnæringen som i dag.

Leder

Svaret syntes enkelt; De må strukturere slik som resten! Men kanskje er ikke dette eneste løsningen?

Leder
Sideblikk
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 2 – 2023

Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå