Fisk og Forskning
Land møter hav
Røya var her først, og nå skal den hoppe etter laksen.
«Land møter hav» heter konferansen som ble avholdt i Ålesund i slutten av september. Her har de fire nasjonale næringsklyngene innen grønn og blå bioøkonomi gått sammen om å invitere.
Ålesund-baserte NCE Blue Legasea, ledet av Wenche Uksnøy, er trolig mest kjent for våre lesere — og i enda større grad vertskap enn de andre. Klyngeprosjektet samler ressurser, erfaring og kunnskap fra hele den marine verdikjeden, i tett samarbeid med maritim sektor. Veldig ålesundsk. NCE Seafood Innovation er også blått så det holder. Denne klyngen består av ledende sjømatselskaper, og fokuserer sine aktiviteter på kompetanse, innovasjon samt entreprenørskap og kommersialisering. NCE Heidner Biocluster er det ikke sikkert du har hørt om, men her snakker vi om Norges ledende næringsklynge innen grønn bioøkonomi. Medlemsbedriftene jobber med forskning, innovasjon og kommersialisering innen avl, bioteknologi, fôrutvikling og restråstoff.
Medlemmene omsetter samlet for 66 milliarder kroner og har ca. 15.000 ansatte. Biotech North er ikke mindre spennende: Her snakker vi om hele Nord-Norges industri- og innovasjonsklynge, med sete i Tromsø: 35 medlemsorganisasjoner med en samlet omsetning på 800 millioner og FoU-kostnader på 200.
Hva skjer så når klyngene klynger seg sammen? Det blir rimelig mye å velge mellom, og konseptet hav møter land er i utgangspunktet så åpent at svært mye av aktiviteten i klyngefirerbanden kan sies å falle innenfor. Samme bande løste den utfordringen med visjoner i starten etterfulgt av felles teknologiutfordringer- og løsninger, eksempler på blågrønt samarbeid, workshop og paneldebatt. Alt på én ettermiddag i Ålesund! Vi plukker fra eksemplene: Litt om løsninger på plastproblemet og gjenbruk av fiskeutstyr, litt mer om fiskebein som gjødsel og enda litt mer om røyesatsing og nasjonalt avlsprogram for røye i Hedmark.