Ferdigsnakka med
Roy Angelvik
I de siste hesblesende ukene før meldingen om nytt kvotesystem ble ferdig, var det Angelvik som ledet regjeringens arbeidsgruppe for å komme til enighet
Skrevet av:
Kristian Barstad Ellingsen
Regjeringen kom akkurat i mål. Samme dag som våre fremste folkevalgte tok sommerferie kunne fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik oversende meldingen om nytt kvotesystem til Stortinget. Siden har debatten rast. En av dem som har deltatt med stor iver og engasjement er statssekretær Roy Angelvik. Det burde ikke forundre noen. I de siste hesblesende ukene før meldingen ble ferdig, var det Angelvik som ledet regjeringens arbeidsgruppe for å komme til enighet. Roy satt øverst ved bordet der én representant for hver av de fire regjeringspartiene diskuterte og kranglet seg frem til et sluttdokument som alle kunne underskrive.
Kjøreplanen er at Stortinget behandler meldingen før påske i 2020. Da kan alle endringer tre i kraft fra 1. januar 2021. Her har vi latt Roy Angelvik få snakke seg ferdig, i den grad politikere er i stand til det.
— FrP gjorde et katastrofevalg sammenlignet med stortingsvalget i 2017. Hva var de viktigste årsakene til dette?
— Var valgresultatet så katastrofalt? FrP skulle selvsagt ha ønsket det bedre. Men vi har sittet ved Kongens bord i seks år og ble som de øvrige regjeringspartiene rammet av årets «protestvalg».
— I landets 38 viktigste fiskerikommuner ble oppslutningen om FrP mer enn halvert fra 2017. I oppdrettskommunene falt oppslutningen fra nesten 20 til 11 prosent. Har den blåblå sjømatpolitikken slått helt feil?
— Overhode ikke. Dette henger sammen med sentraliseringsdebatten, som Senterpartiet utnyttet på en glitrende måte. Det er vanskelig å være uenig med retorikken til Slagsvold Vedum, og folk ble usikre. Nå venter jeg spent på Senterpartiets alternativer. De hører vi nemlig aldri noe om. Det er bare nei, nei og atter nei til alt!
— Sjømatpolitikken er det altså ingen ting i veien med?
— Nei. Sjømatnæringen går glimrende, ikke minst i nord. Eksportverdien bare øker og øker, rekruttering er god og fraflyttingen har stoppet opp. Dette budskapet har vi ikke vært flinke nok til å få frem.