Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2019

Lukk

Månedens intervju

Leder

Meningspanelet

NF's blå

Marte Vassbotten

Fem på konferanse

Lek med tall

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Fisk og Forskning

Månedens Gullfisk

Lov og Rett

Sandøys kommentar

Ferdigsnakka

Bok på kroken

Hempels kommentar

Høyviks kommentar

Nye investeringer

Hempels kommentar

Alltid beredt:
Hva skjedde under algeangrepet i 2019?

På oppdrag fra Sjømat Norge og FHF har Nofima kartlagt hele hendelsesforløpet med sikte på hva som eventuelt kan gjøres bedre neste gang det skjer.

Figur 1: Området rammet av algeoppblomstring i Nordland våren 2019. Kilde: Fiskeridirektoratet

Skrevet av:

av Bjørn Hersoug, Kine Mari Karlsen og Roy Robertsen, Nofima

Utgave nr. 10

Angrep av giftalger er velkjent i havbruksnæringen, ikke bare i Norge, men også i Chile, Canada og andre oppdrettsnasjoner. Giftalgene er grundig beskrevet i den biologiske faglitteraturen, og i norsk sammenheng finner vi en god oppsummering allerede etter algeoppblomstringen i 1990 (Rey, 1991). På forvaltningssi­den har vi atskillig dårligere kunnskap. Hvor god er beredskapen for slike hendelser, hvordan ble årets angrepet håndtert, hvem gjorde hva, hvilke ressurser var nødvendige, hvordan var samar­beidet koordinert og sist men ikke minst; hva har vi lært med sikte på neste mulige angrep?

 

Våren 2019 var det et omfattende angrep av giftalgen i Sør-Troms og nordre del av Nordland. Se figurene 1 og 2. 14 selskap ble direkte rammet mens flere andre gjennomførte tiltak for å unngå å bli rammet. Tapene var store. I alt gikk 14.000 tonn laks tapt — i alt 8 millioner fisk, ulikt fordelt på slakteferdig laks og nylig utsatt smolt. Enkelte anlegg mistet opp mot 85 prosent av fisken, mens andre slapp heldigere fra det. Giftalgen slo til brått og effektivt. I noen tilfelle var det hele over i løpet av to dager. Men effektene var langsiktige; flere selskaper og dermed slakterier og tilknyttede næringer vil få atskillig mindre å gjøre de neste to årene, noe som påvirker alt fra lokal sysselsetting til kommunal økonomi.

 

Denne artikkelen er skrevet av (f.h.) Roy Robertsen, Kine Mari Karlsen og Bjørn Hersoug ved Nofima. Den bygger på en Nofima-rapport om hendelsesforløpet under algeangrepet i Sør-Troms og norde del av Nordland i mai i år på oppdrag fra Sjømat Norge og FHF. (Foto: Nofima/Thv jr)

På oppdrag fra Sjømat Norge og FHF har Nofima kartlagt hele hendelsesforløpet med sikte på hva som eventuelt kan gjøres bedre neste gang det skjer. Det kan være neste år eller om 20 år, ettersom vi har begrensede kunnskaper om hva som forårsaker oppblomstringen og dermed hvor og når den vil ramme. Spørsmålet er derfor hvordan vi skal innrette oss for å stå bedre rustet neste gang, med andre ord en form for «planlegging under ekstrem usikkerhet».

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå