Alltid beredt:
Hva skjedde under algeangrepet i 2019?
På oppdrag fra Sjømat Norge og FHF har Nofima kartlagt hele hendelsesforløpet med sikte på hva som eventuelt kan gjøres bedre neste gang det skjer.
Skrevet av:
av Bjørn Hersoug, Kine Mari Karlsen og Roy Robertsen, Nofima
Angrep av giftalger er velkjent i havbruksnæringen, ikke bare i Norge, men også i Chile, Canada og andre oppdrettsnasjoner. Giftalgene er grundig beskrevet i den biologiske faglitteraturen, og i norsk sammenheng finner vi en god oppsummering allerede etter algeoppblomstringen i 1990 (Rey, 1991). På forvaltningssiden har vi atskillig dårligere kunnskap. Hvor god er beredskapen for slike hendelser, hvordan ble årets angrepet håndtert, hvem gjorde hva, hvilke ressurser var nødvendige, hvordan var samarbeidet koordinert og sist men ikke minst; hva har vi lært med sikte på neste mulige angrep?
Våren 2019 var det et omfattende angrep av giftalgen i Sør-Troms og nordre del av Nordland. Se figurene 1 og 2. 14 selskap ble direkte rammet mens flere andre gjennomførte tiltak for å unngå å bli rammet. Tapene var store. I alt gikk 14.000 tonn laks tapt — i alt 8 millioner fisk, ulikt fordelt på slakteferdig laks og nylig utsatt smolt. Enkelte anlegg mistet opp mot 85 prosent av fisken, mens andre slapp heldigere fra det. Giftalgen slo til brått og effektivt. I noen tilfelle var det hele over i løpet av to dager. Men effektene var langsiktige; flere selskaper og dermed slakterier og tilknyttede næringer vil få atskillig mindre å gjøre de neste to årene, noe som påvirker alt fra lokal sysselsetting til kommunal økonomi.
På oppdrag fra Sjømat Norge og FHF har Nofima kartlagt hele hendelsesforløpet med sikte på hva som eventuelt kan gjøres bedre neste gang det skjer. Det kan være neste år eller om 20 år, ettersom vi har begrensede kunnskaper om hva som forårsaker oppblomstringen og dermed hvor og når den vil ramme. Spørsmålet er derfor hvordan vi skal innrette oss for å stå bedre rustet neste gang, med andre ord en form for «planlegging under ekstrem usikkerhet».