Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Få tilgang til eksklusiv informasjon. Vi har over 50 år i bransjen.
  • Ta langsiktige valg basert på innsikt i bransjen.
  • Gå aldri glipp av en viktig nyhet.
  • Spar tid – og finn de riktige personene, bedriftene og leverandørene i bransjen.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2019

Lukk

Månedens intervju

Leder

Meningspanelet

NF's blå

Marte Vassbotten

Fem på konferanse

Lek med tall

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Fisk og Forskning

Månedens Gullfisk

Lov og Rett

Sandøys kommentar

Ferdigsnakka med

Bok på kroken

Hempels kommentar

Høyviks kommentar

Nye investeringer

Hempels kommentar

Hempels kommentar

Ny giv i FAO

1. august i år fikk FAO, altså FNs Matvareorganisasjon i Roma, ny toppsjef.

Det er mange fornøyde fjes å se i FAOs hovedkvarter i Roma for tiden. Skiftet av generaldirektør er blitt svært godt mottatt. Nå styres FAO av en kineser.
Utgave nr. 10

1. august i år fikk FAO, altså FNs Matvareorganisasjon i Roma, ny toppsjef. Generaldirektør er den korrekte tittelen. Det er en svært mektig posisjon. Generaldirektøren sitter på toppen av FNs største underorganisasjon. Totalt har FAO et sted mellom 5.000 og 6.000 ansatte, og organisasjonen spiller en svært sentral rolle når det gjelder produksjonen av mat i verden.

Generaldirektørens interesser og stil har gjennom tidene hatt stor betydning for FAOs arbeid, og ikke minst for de ansattes arbeidsforhold og ve og vel. Under FAOs forrige generaldirektør, brasilianeren José Graziano da Silva, ble de ansatte holdt i stramme tøyler. Han innførte blant annet regler for hvor mye de øverste sjefene i FAO kunne reise i løpet av året. Sjefen for Fiskeri- og oppdrettsavdelingen fikk f.eks. ikke lov til å ha mer enn 30 reisedager per år, hvilket sterkt begrenset hans nærvær ved viktige møter og arrangementer.

En av generaldirektørene som vel har satt sterkest preg på organ­isasjonen var libaneseren Edouard Saouma, som styrte FAO med jernhånd i hele 17 år fra 1976 til 1993. Opprinnelig ble general­direktøren valgt for en periode på fem år, og kunne gjenvelges bare én gang. Men Saouma endret raskt på dette; han fikk utvidet perioden til 7 år, og fjernet regelen om gjenvalg bare én gang. For øvrig en ganske vanlig teknikk blant statsledere i en del land.

Saouma ble fotfulgt av to livvakter som åpenlyst bar på maskinge­vær, og oppførte seg som et statsoverhode. FAO-ansatte spøkte med at han regnet seg selv som overordnet statsoverhoder, og var usikre på om han så på seg selv som likemann eller overordnet Gud. Saoumas etterfølger, Jaques Diouf fra Senegal, foretok seg ikke så mye. Han ble omtalt i korridorene som «Fader Jakob», sannsynligvis med hentydning til sangen «Fader Jakob, sover du?».

 

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Skrevet av:

Erik Hempel

Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå