Hempels kommentar
Norske fremstøt i Sydøst-Asia
Asia er et interessant marked for Norge. Ikke minst for laks og ørret.
Skrevet av:
Erik Hempel
Asia er et interessant marked for Norge. Ikke minst for laks og ørret. Landene i Sydøst-Asia konsumerer store mengder sjømat, og Asia står for over 90 prosent av verdens oppdrettsproduksjon. Så hva er vel da mer naturlig enn å promoterer både norsk oppdrettsteknologi som norsk sjømat i denne regionen. I oktober fikk jeg anledning til å være med på to fremstøt i Sydøst-Asia: først et seminar om norsk teknologi i Vietnams marine oppdrettssektor, og deretter en gedigen presentasjon av norsk sjømat i Kuala Lumpur.
Marint oppdrett i Vietnam
For ca. 25 år siden reiste en liten gruppe teknologibedrifter innen havbruk på tur til Sydøst-Asia. Jeg tror det var første gang man forsøkte å promotere norsk oppdrettsteknologi i denne regionen. Fire bedrifter og to konsulenter presenterte siste nytt fra Norge i Singapore, Malaysia og Indonesia. Men det var litt for tidlig. Asiatisk oppdrett var langt fra så avansert som norsk oppdrett, selv for 25 år siden.
Innovasjon Norges kontor i Vietnam er svært aktivt når det gjelder oppdrett og oppdrettsteknologi. I august hadde de med seg en større delegasjon fra Vietnam til Aqua Nor, og allerede i oktober arrangerte Innovasjon Norge sammen med den norske ambassaden i Hanoi et seminar om «Blue Ocean Economy» i Nha Trang. Vel 150 deltagere fra Vietnams oppdrettsindustri hadde møtt frem, og det offisielle Vietnam var representert ved vise-minister Phung Duc Tien fra Ministry of Agriculture and Rural Development. Director General Tran Dinh Luan i Directorate of Fisheries var også til stede. Luan er forøvrig en gammel Norgesvenn, utdannet i Tromsø.
Det var ikke første gang Innovasjon Norge har gjort fremstøt for norsk oppdrettsteknologi. Gjennom en rekke år har kontoret i Hanoi kjørt et program for fremme av norsk teknologi i Vietnam. Denne gangen var fokus på marint oppdrett, som Vietnam er relativt ny på. I 2018 var landets totale produksjon av marine arter vel 430.000 tonn, hvorav reker sto for 112.500 tonn og skjell av ulike slag for hele 287.000 tonn. Marin fisk utgjorde bare 32.000 tonn.