Meningspanelet
Meningspanelet nr. 11/12-2019
Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned får de tre spørsmål med aktuelle tema.
Spørsmål 1:
Nyttårsrakettene flyr snart til værs. Hva vil du trekke frem som det mest
positive og mest negative som skjedde i norsk sjømatnæring i 2019?
Spørsmål 2:
2019 ble et meget godt år økonomisk sett for fiskeflåte og fiskoppdrett.
Hva tror du om inntjeningen i disse to bransjene i 2020?
Spørsmål 3:
Vil dagens fireparti-regjering bli sittende frem til stortingsvalget i 2021?
Spørsmål 1: Nyttårsrakettene flyr snart til værs. Hva vil du trekke frem som det mest positive og mest negative som skjedde i norsk sjømatnæring i 2019?
Einar Helge Meløysund: For å ta det positive først; prisutviklingen og bestandsituasjonen for torsk, makrell og sei. Det er også svært positivt at vi setter stadig nye eksportrekorder. Det mest negative er den håpløst mislykkede kvotemeldingen, som bygger på et kompromiss mellom de fire regjeringspartiene. Dertil kommer den utidige og negative fokusen på fiskerikriminalitet, spesielt i fiskeripressen. Fra et landsstyremedlems ståsted er det veldig gledelig at vårt forslag til vedtak om kvotemeldingen fikk unison oppslutning på Fiskarlagets landsmøte, og i ettertid også kjempeoppslutning både fra stor og liten i hele Fiskeri-Norge. Hovedæren for det går etter min mening til administrasjonen.
Petter Geir Smådal: Det mest positive er prisutviklingen på de fleste sjømatproduktene. Selv om en god del av den positive utviklingen skyldes den rekordsvake krona, virker det som norsk sjømat er konkurransedyktig ute i markedene. Det klart mest negative er den betydelige politiske usikkerheten som har oppstått den siste tiden. Jeg tenker da på forslagene om særskatter på sjømatnæringen og på kvotemeldingen som kom i sommer. For meg som fisker, er noen av forslagene i kvotemeldingen mildt sagt oppsiktsvekkende. Det som skulle bli forenkling og effektivisering, er blitt til økt byråkrati og en ressursrente på verst tenkelige måte.