Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11-12 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11-12 – 2019

Lukk

Månedens intervju

Meningspanelet

Ferdigsnakka med

Fisk og Forskning

Månedens Gullfisk

Lov og Rett

Østensjøs kommentar

Lisa Leinebø Pinheiro

Smånytt fra fiskerinæringen

Duellen

Viktige fiskerikommuner

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Fem på konferanse

Høyviks kommentar

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Lek med tall

Bent Dreyer

Grønn vekst i blå næring?

Sjelden har det blåst så godt rundt en FNI-rapport som i dagene etter fremleggel­sen av «Grønn vekst i blå næring» på Litteraturhuset i Oslo.

«Dette er en luseblind rapport. Hva med helse, miljø og klimaperspektivet?», sa Geir Ove Ystmark (nummer tre fra venstre) i debatten som fulgte rapportlanseringen. «Ikke rart den er lusepreget! Politikken er jo lusepreget», parerte Liv Monica Stubholt (helt til høyre). Fra venstre Irja Vormedal (FNI), Robert Eriksson (Sjømatbedriftene), Geir Ove Ystmark (Sjømat Norge), Karianne Thorbjørnsen (Fiskeridirektoratet), Cato Lyngøy (Hauge Aqua/Mowis «Egget»), Klaus Hatlebrekke (Norway Royal Salmon ASA/«Arctic Offshore Farming») og Liv Monica Stubholt (Advokatfirmaet Selmer.) (Foto: Therese Tande)
Utgave nr. 11/12 - 2019
Rapporten “Grønn vekst i blå næring? Miljørettet innovasjon i norsk lakseoppdrett” ble lagt frem 21. oktober 2019. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Som med de mange andre rappor­tene som er lagt frem de siste månedene, fikk også Fridtjof Nansens Institutt (FNI) høre det av næringens aktører. Sjelden har det blåst så godt rundt en FNI-rapport som i dagene etter fremleggel­sen av «Grønn vekst i blå næring» på Litteraturhuset i Oslo. Vi har tatt en prat med hun som “stod i det”, doktor og forskertalent Irja Vormedal.

 

Først litt om tiåret vi snart legger bak oss og som er rammen for rapporten. I 2009 var det mye snakk om lakselusa og videre vekst i oppdrettsnæringen. Ti år senere vet alle hva en lakselus er, men produksjonsvolumet har mest stått på stedet hvil. Myndighe­tene tillater ikke vekst før oppdretterne får kontroll på lusa.

Derimot har næringen hatt vekst på mange andre områder; produks­jonskostnadene, fiskedødeligheten, innovasjonstakten, konfliktni­vået, struktureringsgraden, konkurransen og lakseprisene. Likevel har laksenæringen aldri tjent mer penger. Tiåret ble avsluttet med en 230-siders NOU som foreslår å innføre 40 prosent særskatt på matfiskoppdrett i sjø.

Mandag 21. oktober inviterte Fridtjof Nansens Institutt (FNI) til lanseringen av rapporten «Grønn vekst i blå næring? Miljørettet innovasjon i norsk lakseoppdrett». Under ledelse av Irja Vormedal har instituttet sett nærmere på konsekvensene og effektene av myndighetenes reguleringer siden 2012, og forsøkt å analysere hvorvidt man har lykkes med de mange ordningene i et grønt inno­vasjonsperspektiv.

Næringen liker å si at den går gjennom et «grønt skifte». Men hvor godt kan man si at myndighetenes tiltak har truffet? Har man klart å løse utfordringene, eller handler innovasjonsprosjektene først og fremst om vekst? Hvilke strukturendringer står norsk oppdrett foran?
Vi startet med å spørre om det åpenbare.

— Er det grønn vekst i en blå næring?
— Det har ikke vært så mye vekst siden 2012, så svaret er nok nei.
Sjømatnæringen ønsker vekst, men det er betinget av at man løser miljøproblemene. Vårt hovedfokus har imidlertid vært å se på effekter og konsekvenser av politikken etter 2012, altså myndighetenes regulerende tiltak.

 

Mekanisk lusekontroll, ingen vekst

Basert på det vi kan lese i media, vil mange sikkert tro at FNI-rapporten ensidig konkluderer med at utviklingskonsesjonene kun fører til subsidierte og potensielle luftslott. Men slik er det på ingen måte. FNI har flere funn og stiller mange kritiske spørsmål. Hva er de viktigste?

— Det første jeg vil trekke frem er hvilket innovasjonsspor myn­dighetene har valgt. De har vedtatt strengere lusekrav og stiller konkr­ete krav til nye tillatelser. Vi har undersøkt hva slags type innovasjoner som er kommer ut av disse ordningene, og ser at mekanisk innovasjon har vunnet frem hele veien. Så må vi understreke at vi ikke har sett på all innovasjon i næringen, men kun på hva som har kommet ut av myndighetsordnin­gene. Det har f.eks. vært mindre fokus på genetisk innovasjon. Mange i næringen og andre forskere mener dette har et uforløst potensial; at det som foregår på laboratoriene og i markedet ikke er nok.

— Har strengere krav og mekanisk innovasjon hatt effekt?
— Ja, det vil jeg si. Vi ser en positiv trend med mindre lus, og at de fleste oppdretterne klarer å implementere regelverket. Det var litt overraskende. Av media kan man jo få inntrykk av at op­pdrettsbransjen ikke har styr på lakselusa i det hele tatt. Men det har den i aller høyeste grad. Dette henger naturligvis sammen med opptrappingen av ulike avlusningstiltak.

 

De siste vel 10 årene har det meste handlet om lus og vekst i norsk oppdrettsnæring. For å få lov til å vokse må næringen ta grep, særlig med hensyn til villaksen og miljøet. Antall lus på villaksen har på mange måter bestemt veksttakten i næringen.

 

— Mindre lus i merdene må være godt nytt for villaksen?
— Ja, det vil jeg tro. Men nå beveger vi oss over på et område Havforskningsinstituttet jobber mye med, og som vi vil se nærmere på i tiden fremover i vårt «Green Light Sign»-prosjekt. Men så langt er det ikke nødvendigvis sammenheng mellom det oppdretterne klarer av lusebekjempelse på lokalitetsnivå og lusesmittepresset på villaksen. I alle fall ikke i Hordaland, der smittepresset på villaksen ser ut til å være ganske konstant. Dermed er det grunn til å spørre om man ved å redusere antallet lus i merdene har nådd målet om å redusere smittepresset på villaks? Det er ikke gitt. Derfor spør vi om virkemidlene eller politikken treffer, og om det er behov for et bredere sett med virkemidler.

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå