Hempels kommentar
Ingen blir profet i eget land
Mens verdens konsum av fisk og sjømat øker jevnt og trutt hvert år, viser Sjømatrådets undersøkelser at det norske konsumet av fisk bare går ned.
I «Norsk Fiskerinæring» nr. 5 i 2018 hadde vi en omtale av Pink Fish, den nye restaurantkjeden som mesterkokken Geir Skeie og investoren Ronny Gjøse står bak. De åpnet fastfood-restauranter som bare serverer fisk — dvs. laks — i Oslo, Bergen, Stavanger og Singapore. Optimismen var stor og vi var imponerte. Maten var god og prisene ikke avskrekkende.
For bare noen uker siden var det et innslag på TV-nyhetene om at Pink Fish nå planlegger å avvikle noen av restaurantene i Norge, og heller satse hardere i utlandet. Restauranten på Singapores flyplass Changi går nemlig veldig godt, mens det er mye tynnere mellom de besøkende på restaurantene i Norge. Ifølge Gjøse er det spesielt ungdommen som svikter her hjemme.
For en god del år siden satset McDonalds også på laks i sitt tilbud til de unge. Ikke bare lakseburgere, men også lakse-wraps ble lansert på det norske markedet. De finnes ikke lenger på menyen, mens gode, gamle «Filet of Fish», som er en fiskeburger med Alaska pollock eller torsk, fremdeles står på menyen. Lakseburgeren falt ikke i smak. Det var kanskje ikke så rart, for den minnet altfor mye om fisk, ifølge en rapport publisert av det engelske sjømatorganet «Seafood International». Lakseburgeren ble nemlig servert med agurksalat i stedet for burger-saus.
Forbruket stuper
Den skuffende utviklingen for Pink Fish og deres fastfood-forsøk i Norge er for så vidt helt i tråd med den utviklingen man har sett i noen år nå. Sjømatrådet har kartlagt det norske konsumet av fisk og sjømat gjennom flere år, og deres funn er nedslående.
Norge har gjennom alle år ligget i toppskiktet når det gjelder konsum av fisk og sjømat. Ifølge FAOs tall lå Norge i 2011 — disse tallene blir ikke oppdatert så ofte, på sjetteplass i verden med et årlig forbruk pr. person på ca. 53 kilo rund vekt. Men mens verdens konsum av fisk og sjømat øker jevnt og trutt hvert år, viser Sjømatrådets undersøkelser at det norske konsumet av fisk bare går ned. Fra 2012 til 2013 økte det riktignok med fire prosent, men så begynte nedturen: fra 2013 til 2014 gikk det ned med fem prosent, fra 2014 til 2015 med tre prosent, fra 2015 til 2016 med syv prosent og fra 2016 til 2017 med nye syv prosent. Her er kilden «Husholdningspanelet» til GfK. Fiskekonsumet blant ungdom og unge voksne under 34 år gikk fra 2012 til 2017 ned med hele 46 prosent!