VI HAR KJØRT E6-en FRA Eidsvoll Verk forbi Hamar og Lillehammer, gjennom Gudbrandsdalen til Dombås, tatt Romsdal ned til Åndalsnes og videre ut til Molde. Derfra de 17 kilometerne til Hollingsholmen fergekai, tatt MF «Norangsfjord» 12 minutter over Julsundet til Aukra og fulgt fylkesvei 216 det siste kvarteret ut til Rindarøy på nordvestspissen av Gossa, som er Norges 73. største øy og 2/3-deler av Aukra i areal. Vi er så langt ut mot storhavet som det omtrent er mulig å komme. Her — et sted mange på sentrale Østlandet sikkert vil forbinde med en episode av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» ligger Vikenco AS. Om tre-fire måneder står det nye slakteriet og foredlingsanlegget ferdig. En voldsom betongkoloss på 13.500 kvadratmeter — arbeidsplass for nesten 180 personer. Over nyttår åpner anlegget og den nye filétlinjen kommer i bruk. Men skal vi tro daglig leder Per Olav Mevold kan det fort gå 4-5 år før alt står ferdig og alle maskiner er på plass. Sluttsummen forventes å havne et sted mellom 600 og 700 millioner kroner. Da vil Vikenco, som i dag er en del av SalMar-konsernet, disponere et anlegg som kan slakte 120.000 tonn laks på årsbasis og produsere rundt 50.000 tonn råvarer til filét. Det er med andre ord bygget for fremtiden. Vi ønsker leserne velkommen til Rindarøy i Aukra kommune med sine 15 fastboende. Her finner vi Rokta-monumentet, som er satt opp til minne om de som omkom da lastebåten «Rokta» forliste ved Gallerskjæra 3. april 1938 — en begivenhet som ble dekket direkte på radio i flere dager. Her finner vi også det nye storslakteriet til Vikenco og SalMar i Sør-Norge. Det har snart gått 50 år siden onaværingen Finn Viken bestemte seg for å starte fiskemottak og lakseoppdrett på den lille øya lengst nordvest i Aukra.
VI BLIR TATT VEL IMOT AV Per Olav Mevold (56). På grunn av corona-pandemien må vi nøye oss med en guidet runde i nyanlegget. Mevold vil helst ikke ha besøk på kontoret. Han er født og oppvokst på Aukra. Allerede som 14-åring begynte han å jobbe for Vikenco i ferier og helger. Etter fire år ved NTNU i Trondheim der han utdannet seg til sivilingeniør i marinteknologi, fikk han tilbud om å lede salgsavdelingen til Vikenco. Det var i desember 1988. 1. januar 1989 var han på plass.
Vikenco ble etablert av Finn Viken i 1973, en meget aktiv og dyktig industrileder. Finn kom fra Ona, der faren Helge Viken ledet Romsdalsfisk AS, som var eid av Surofi. I mange år var fiskeoppdrett, slakting og manuell rekepilling Vikencos hovedaktiviteter ved siden av mottak og foredling av villfisk. På 1970- og 1980-tallet var Vikenco sannsynligvis en av de største produsentene av håndpillede reker i Sør-Norge, men denne virksomheten ble avsluttet på tampen av 80-tallet.