Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2020

Lukk

Leder

Meningspanelet

Månedens Gullfisk

NF's blå

Frode Blakstad

Høyviks kommentar

Lek med tall

Ferdigsnakka

Norske fiskeriministre

Hempels kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

Bok på kroken

Månedens intervju

VIKENCO AS
Et anlegg for fremtiden!

Om tre-fire måneder står det nye slakteriet og foredlingsanlegget ferdig. En voldsom betongkoloss på 13.500 kvadratmeter — arbeidsplass for nesten 180 personer.

Per Olav Mevold sover vel snart med vernehjelmen på hodet. Det er mye som skal overvåkes og mange avgjørelser som skal tas når man bygger nytt. Arbeidet med å få papirene på plass startet alt i 2006. Innen absolutt alt er på plass vil det ha gått nærmere 20 år. (Foto: Thv Tande)
Utgave nr. 9

VI HAR KJØRT E6-en FRA Eidsvoll Verk forbi Hamar og Lillehammer, gjennom Gudbrandsdalen til Dombås, tatt Romsdal ned til Åndalsnes og videre ut til Molde. Derfra de 17 kilometerne til Hollingshol­men fergekai, tatt MF «Norangsfjord» 12 minutter over Julsundet til Aukra og fulgt fylkesvei 216 det siste kvarteret ut til Rindarøy på nordvestspissen av Gossa, som er Norges 73. største øy og 2/3-deler av Aukra i areal. Vi er så langt ut mot storhavet som det omtrent er mulig å komme. Her — et sted mange på sen­trale Østlandet sikkert vil forbinde med en episode av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» ligger Vikenco AS. Om tre-fire måneder står det nye slakteriet og foredlingsanlegget ferdig. En voldsom betongkoloss på 13.500 kvadratmeter — arbeidsplass for nesten 180 personer. Over nyttår åpner anlegget og den nye filétlinjen kommer i bruk. Men skal vi tro daglig leder Per Olav Mevold kan det fort gå 4-5 år før alt står ferdig og alle maskin­er er på plass. Sluttsummen forventes å havne et sted mellom 600 og 700 millioner kroner. Da vil Vikenco, som i dag er en del av SalMar-konsernet, disponere et anlegg som kan slakte 120.000 tonn laks på årsbasis og produsere rundt 50.000 tonn råvarer til filét. Det er med andre ord bygget for fremtiden. Vi ønsker leserne velkommen til Rindarøy i Aukra kommune med sine 15 fas­tboende. Her finner vi Rokta-monumentet, som er satt opp til minne om de som omkom da lastebåten «Rokta» forliste ved Gal­lerskjæra 3. april 1938 — en begivenhet som ble dekket direkte på radio i flere dager. Her finner vi også det nye storslakteriet til Vikenco og SalMar i Sør-Norge. Det har snart gått 50 år siden onaværingen Finn Viken bestemte seg for å starte fiskemottak og lakseoppdrett på den lille øya lengst nordvest i Aukra.

 

VI BLIR TATT VEL IMOT AV Per Olav Mevold (56). På grunn av coro­na-pandemien må vi nøye oss med en guidet runde i nyanlegget. Mevold vil helst ikke ha besøk på kontoret. Han er født og op­pvokst på Aukra. Allerede som 14-åring begynte han å jobbe for Vikenco i ferier og helger. Etter fire år ved NTNU i Trondheim der han utdannet seg til sivilingeniør i marinteknologi, fikk han tilbud om å lede salgsavdelingen til Vikenco. Det var i desember 1988. 1. januar 1989 var han på plass.

 

Vi vet ikke eksakt når dette bildet ble tatt, men trolig en gang på 1970-tallet. Vikenco fikk navnet etter han som etablerte selskapet, Finn Viken. I 1995 trakk han seg ut, og siden har Per Olav Mevold vært både adm. direktør og på eiersiden. (Foto: Vikenco)

 

Vikenco ble etablert av Finn Viken i 1973, en meget aktiv og dyktig industrileder. Finn kom fra Ona, der faren Helge Viken ledet Romsdalsfisk AS, som var eid av Surofi. I mange år var fiskeoppdrett, slakting og manuell rekepilling Vikencos hovedak­tiviteter ved siden av mottak og foredling av villfisk. På 1970- og 1980-tallet var Vikenco sannsynligvis en av de største produ­sentene av håndpillede reker i Sør-Norge, men denne virksomheten ble avsluttet på tampen av 80-tallet.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå