Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2020

Lukk

Leder

Meningspanelet

Månedens Gullfisk

NF's blå

Frode Blakstad

Høyviks kommentar

Lek med tall

Ferdigsnakka

Norske fiskeriministre

Hempels kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

Bok på kroken

Månedens intervju

Aarskog om laks på land mot 2030

Til syvende og sist er det produksjonskostnadene som vil bestemme valg av tek­nologi.

Han var konsernsjef i Marine Harvest og Mowi i nesten ti år. Landbasert matfiskoppdrett var ikke på agendaen. I dag er Alf-Helge Aarskog svært forsiktig med å spå, men regner med — som de fleste andre, at landbasert er i ferd med å ta av. Han under­streker imidlertid at nye prosjekter tar tid. Det er lett å bli for optimistisk. (Foto: Thv Tande)
Utgave nr. 9

Landbasert oppdrett av matfisk vil vokse, men det er mange fall­gruver. Norge og Chile vil uansett holde skansen de neste ti årene. Luseproblematikken vil bli løst, og det kommer neppe påbud om lukkede anlegg i sjø på denne siden av 2030. Til syvende og sist er det produksjonskostnadene som vil bestemme valg av tek­nologi. Hovedutfordringen for landbasert matfiskproduksjon er kostprisen og uforutsette hendelser med massedød.

 

I september arrangerte vi konferansen «Laks på Land» i samarbeid med Jørgen Borthen. Denne skulle skje digitalt og sendes på direkten fra et studio i Oslo. Så skjedde det som ikke skulle skje. Akkurat i det sendingen skulle starte brøt nettet sammen. Alle skjermer gikk i svart. Løsningen ble å gjennomføre konferan­sen som planlagt, filme alle foredrag og paneldebatter og legge det hele ut i opptak på nettet. Der ligger konferansen fortsatt — seks timer kun om landbasert matfiskoppdrett. Den som måtte være interessert i tilgang, kan kontakte oss.

En av de som skulle holde foredrag, var Mowis tidligere konserns­jef Alf-Helge Aarskog. Han ledet konsernet fra 2010 til 2019. Noen dager før konferansen måtte han dessverre melde avbud av uforutsette årsaker. I stedet har vi laget dette intervjuet med Aarskog om de problemstillingene han var ment å snakke opp. I det følgende skal det altså dreie seg om landbasert matfiskoppdrett av laks. Men vi starter litt mer generelt:

— Hvilken vekst forventer du i lakseproduksjonen på 2020-tallet?
— Andre har bedre forutsetninger enn meg til å svare på det spørsmålet. Jeg tror det kommer til å gå ganske bra. Bransjen har en rekke utfordringer, men de er til for å løses. Utgangspunktet er uansett et sterkt laksemarked. Akkurat nå befinner vi oss i litt ulendt terreng på grunn av covid-19, men det vil gå over. Så lenge folk gjerne vil ha laks — faktisk i alle verdenshjørner — og bransjen ikke slurver med produktutvikling og markedsføring, ligger alt til rette for stabil vekst. Jeg forutsetter at den norske laksen sikres god markedsadgang.

 

Konferansen «Laks på Land» skulle gå digitalt og på direkten fra et studio i Oslo. Men teknikken sto ikke arrangørene bi, og den måtte derfor sendes i opptak. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker tilgang på den seks timer lange sendingen med foredrag og debat­ter om landbasert matfiskoppdrett av laks. (Foto: Thv Tande)

 

Mange faktorer vi påvirke veksten, ikke minst hvor godt man lykkes med å løse næringens fiskehelse- og miljøutfordringer. Utviklingen i landbasert produksjon vil også spille inn. I fjor ble det neppe produsert mer enn 10.000 tonn matfisk av laks på land. Selv om mange har store vyer og det rapporteres om nye prosjekter nesten daglig, vil det ta tid. Det tar i alle fall et par år å planlegge et prosjekt, to år for å gjennomføre det og ytterligere to år før man kan begynne å slakte. Kostnadsutviklin­gen i tradisjonelt oppdrett av laks har også vært en utfordring de senere årene. Fiskefôret har steget mye i pris, både som følge av inflasjon og ved at råvarene er blitt dyrere. Den største kostnadsøkningen er likevel knyttet til det jeg vil kalle «helse­kostnadene», med lakselusa nevnt først. Her må mye gjøres bedre enn i dag.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå