Den nye sjømatbørsen
Merkur Markets har i år markert seg som alternativet for yngre og mindre selskaper som ønsker kapital og ordentlighet.
Seks sjømatselskaper er notert på Oslo Børs i år — eller til og med siste halvår. Men de er ikke med i det mest fornemme selskapet sammen med Mowi og SalMar på hovedlisten. Merkur Markets har i år markert seg som alternativet for yngre og mindre selskaper som ønsker kapital og ordentlighet. Satsingen på Merkur-selskap har blitt så populært at Finanstilsynet roper varsko. I dag finnes det tre handletorg på Oslo Børs.
Vi pleide å operere med et enkelt skille mellom børsnoterte selskaper og andre. Børsnotering stilte visse krav, men ga samtidig god og rask tilgang på kapital. Så enkelt er det en stund siden det har vært. Dette dreier seg ikke om at det finnes mange andre børsmarkeder enn Oslo Børs, som jo har etablert seg som en ledende sjømatbørs internasjonalt. Oslo Børs har etter hvert flere ansikter, flere lister og sjømatselskaper er nå å finne på alle.
Tre muligheter
Oslo Børs er fremdeles størst, og var først. I 2007 etablerte man så Oslo Axess for å bidra til vekst blant mindre selskaper, som ikke tilfredsstilte kravene til opptak på hovedlisten. I 2016 var tiden inne for Merkur Market, som skal gjøre det enda enklere å raskere og få tilgang, og som omtales som en multilateral handelsfasilitet, altså et system der flere kjøps- og salgsinteresser kobles sammen. Mens Oslo Børs stiller krav om en markedsverdi på minst 300 millioner kroner, er det ingen krav for Merkur Market. Oslo Axess opererer med 8 millioner. Både Oslo Børs og Oslo Axess har fire til åtte ukers opptakstid, Merkur Markets en til to uker. I den samme prosessen stilles det på den annen side krav om en Merkur-rådgiver for å bli listeført hos Merkur Markets. De andre to har ikke slike krav, selv om det er vanlig i praksis. For alle tre er informasjonsplikt viktig, men for Merkur Markets gjelder denne fra opptakstidspunktet, ikke fra søknadstidspunktet. I alle tilfellene gir børsintroduksjonen et kvalitetsstempel, men det ligger i kortene at det blir sterkest for Oslo Børs, litt mattere for Merkur Markets. I OSLO Seafood Index inngår kun aksjer på hovedlisten og Oslo Axess. Merkur Markets er helt klart lillebror, men det siste året har det rett og slett tatt av likevel.
Merkur Markets’ store år
Innen utgangen av oktober i år var det tatt opp hele 40 nye selskap på Oslo Børs. 36 av disse var på Merkur Markets, som samme tid var oppe i 58 selskap og som midt i oktober passerte en samlet markedsverdi på 100 millioner kroner. Sjømatsektoren har i høyeste grad vært med på ballet. Vi glemmer ikke at Atlantic Sapphire ble notert på hovedlisten 5. mai etter å ha varmet opp på Merkur Markets. Siden var det på Merkur Markets det skjedde i 2020.
Ved inngangen til november var det seks sjømatselskaper på Merkur Markets. Samtlige hadde faktisk kommet i løpet av sommeren og høsten. Ice Fish Farm ble notert 5. juni, Andfjord Salmon 23. juni, Aker BioMarine 6. juli, Salmon Evolution Holding 18. september, Norcod 15. oktober og Icelandic Salmon 27. oktober. I tillegg var det planer om å fusjonere Nergård og Norsk Sjømat og få det nye selskapet notert på hovedlisten. At dette ikke gikk som tenkt, sier litt om hva en slik prosess krever.