Europeiske auksjoner byr på mangfold
Påfallende mange av de kjente auksjonene i Europa selger rundt 15.000 tonn fisk i året.
I Peterhead i Skottland selger man 150.000 tonn fisk i kasser ved rop eller nikk. Norges Sildesalgslag legger til rette for salg av over 1,2 millioner tonn pelagisk fisk ved hjelp av tasting og museklikk. Auksjonsprinsippet er fremdeles en populær måte å selge fisk på i Europa, men de fleste har byttet ut nærværet i auksjonshallene og lapper i kassene med fjernauksjoner og digitale klikk. Påfallende mange av de kjente auksjonene i Europa selger rundt 15.000 tonn fisk i året.
Man må selvfølgelig stå tidlig opp om morgenen for å delta på fiskeauksjon i Hanstholm. Har du fisk å selge, må du ha meldt inn senest kvelden før eller noen dager i forveien. Fartøyene har adgang til hjemmesiden til Hanstholm fiskeauksjon og kan selv legge ut fangsten og respektive fangstopplysninger. Det er nesten ikke grenser for hva som kan dukke opp av fersk, iset fiskeråstoff i løpet av kvelden og natten: Blekksprut, glassvar, torsk, sei, breiflabb, kveite, kolmule, rødspette, uer, pigghå, lyr, hvitting, sandflyndre, lange, makrell, rødtunge og smørflyndre var å få den dagen vi sjekket.
— Sei gir størst mengde året gjennom. Tar vi utgangspunkt i fjorårets volum på 40.000 tonn, utgjør sei 15-16.000, sier auksjonsmester Jesper Kongsted. Med 40.000 tonn villfisk omsatt i løpet av året og 743 millioner danske kroner i omsetning snakker vi om Danmarks klart største og Europas nest største klassiske fiskeauksjon. I Danmark er de større enn de andre danske til sammen.
Med klassisk auksjon menes visningsauksjon. Fisken losses altså i løpet av kvelden og natten og stilles opp i auksjonshallen. Før de jyske haner har begynt å renske strupen, kan oppkjøperne besiktige fisken, som nå står i lange rekker, stilt opp etter fartøy, art, størrelse og dato.
— Å ha oppkjøperne nede på gulvet blant kassene gir et mye bedre grunnlag for prisfastsettelse enn elektroniske ur som i Thyborøn, sier Kongsted. Kl.06.00 begynner dagens forregistrering.
— Under forregistreringen legges fisken inn i vårt it-system. Etter denne registreringen kan alle med adgang til fiskeauksjonen se hvilken fisk som kommer i salg i løpet av dagen, forklarer Kongsted. Selve auksjonen starter kl. 06.45.