Østensjøs kommentar
Havdepartement og havdirektorat
Skrevet av:
Harald Østensjø
I Danmark heter det «Fødevareministeriet» på folkemunne. Det offisielle navnet er «Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri». For ordens skyld; fødevarer på dansk er matvarer på norsk. Kan vi se for oss noe lignende i Norge? Trolig ikke.
Sjømat- og fiskerinæringen er subsidiefri, sterkt eksportrettet og ønsker større mulighet for videreforedling og utvikling av arbeidsplasser i Norge. Landbruket er sterkt subsidieavhengig og ønsker beskyttelse for konkurranse fra omverdenen. Denne eklatante forskjellen så vi sist veldig tydelig i forhandlingene mellom Norge og Storbritannia om frihandelsavtalen etter Brexit. Sjømatnæringen ønsket mer videreforedling i Norge av sjømaten vi eksporterer til Storbritannia, men det satte landbruksinteressene seg imot. Britene ønsket selvsagt å kunne eksportere matvarer til Norge uten at disse ble ilagt en høy vernetoll. Det ville ikke landbruksinteressene ha noe av. Bøndene vil leve beskyttet. Norske forhandlere i World Trade Organization (WTO) som arbeider for fri handel i hele verden, har i alle år slitt med disse interessemotsetningene. Jeg tror det er rett å si, at norsk fiskeeksport likevel har klart seg usedvanlig godt trass i landbruksinteressene. Vårt største og viktigste marked for sjømat er faktisk EU. Bare synd at all videreforedling av sjømaten må skje i EU. I henhold til EØS-avtalen kan vi jo bare eksportere rå sjømat. Med fullt medlemskap i EU, som vi egentlig har for alle praktiske formål, kunne vi videreforedlet sjømaten og utviklet mange arbeidsplasser i Norge. Disse hadde i stor grad kommet i distrikts-Norge. Noe å tenke på for EU-motstanderne og Slagsvold Vedum, som hevder han er distriktenes venn og tenker på hele landets ve og vel. Nei gode mann, meg lurer du ikke. Det er landbruket du vil beskytte, koste hva det koste vil.
Mattilsynet, eller formelt «Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler» hører også inn under Landbruksdepartementet og beskrives som tilsynsmyndighet for planter, fisk, dyr og næringsmidler. Det ble etablert i 2004 etter en sammenslåing av Statens Næringsmiddeltilsyn, Statens Dyrehelsetilsyn, Statens Landbrukstilsyn samt Fiskeridirektoratets sjømatkontroll, og er dermed en stor tilsynsmyndighet med svært vidtfavnende ansvars- og arbeidsområder. Lovverket de arbeider etter er matloven, dyrevelferdsloven, husdyravlsloven, dyrehelseloven, kosmetikkloven og planteforedlerloven, samt tilhørende forskrifter. Ikke småtterier og litt av et sammensurium, spør noen meg.