Nyheter fra Nofima
Hvem eier laksebedriftene i Norge?
Nofima har sett på hvordan eierskapet fordeles, med hovedvekt på hvor stor andel som er såkalt familieeid.
Denne artikkelen er en forkortet utgave av en nylig
utgitt rapport fra Nofima om
eierskapet i norsk lakseoppdrettsnæring.
Den er skrevet av forsker Thomas Nyrud
(t.v.) og seniorforsker Eirik Mikkelsen. (Foto: Nofima)
Eierskap til næringsvirksomhet kan påvirke en rekke forhold. Det gjelder f.eks. hvor stor del av verdiskapingen som tilfaller aktører i Norge, og hvordan den geografiske fordelingen blir. Eierskapet kan også påvirke utviklingen i selskapene. I media fremstilles ofte eierskapet i laksenæringen som «børskapital». Men er det slik? Nofima har sett på hvordan eierskapet fordeles, med hovedvekt på hvor stor andel som er såkalt familieeid. Her er resultatene.
Hvem kontrollerer en bedrift?
Aksjonærenes rettigheter og kontroll over et selskap vil variere med eierandelen. Aksjeloven og allmennaksjeloven gir regelverket. Eierandeler fra 10 prosent og oppover gir ulike rettigheter for aksjeeierne. Når eierandelen overstiger 50 prosent har eierne i realiteten kontroll over selskapet. Dog finnes unntak som krever minst 2/3-dels eierskap.