Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2021

Lukk

NF's blå

Tar ordet

Meningspanelet

Leder

Høyviks kommentar

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Sandøys kommentar

Lek med tall

Hempels kommentar

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Robert Eriksson

Historiske godbiter

Håkjerringfiske utenfor Finnmark

Leveren fra denne haifisken var velegnet til tranproduksjon, og dermed etterspurt.

Slike redskaper ble benyttet til håkjerringfisket utenfor Fin­nmarks-kysten i 1880-årene. (Illustrasjon: «Norsk Fiskeritidende», 1887)

Skrevet av:

Av Ivar Gunnar Braaten

Publisert: 4. november 2021

Opp til 300 tønner breddfulle med lever av prima kvalitet! Det var utbyttet som fisket etter håkjerring kunne lokke med, slo «Norsk Fiskeritidende» fast i 1887. Gjennom en lengre artikkel, signert K.H., forsøkte bladet å få flere til å ta del i dette fisket, som hver sommer fant sted utenfor kysten av Finnmark.

Leveren fra denne haifisken var velegnet til tranproduksjon, og dermed etterspurt. Andre deler av håkjerringa var mindre anvende­lige. Kjøttet kunne riktignok brukes til agn, men forsøk på å benytte det til guano var lite vellykket. Skinnet kunne også brukes til skoproduksjon og fremstilling av seletøy.

Samtidig fikk de som hadde tenkt å gå i gang med dette fisket, klar beskjed: Håkjerringa var glupsk. Svært glupsk. Munnen dekket nesten hele bredden av hodets underflate, og «Svælgets Tøielighed og Mavens Rummelighed» sto så absolutt i forhold til munnbredden.

Som et skrekkens eksempel ble et 4,5 meter langt eksemplar av arten trukket frem:
«Da denne ble åpnet, viste magen seg å inneholde en hel sel, åtte store skrei, et meget stort kveitehode samt flere stykker hvals­pekk.»

Et slikt inntak understreket med all tydelighet at håkjerringa var til stort bryderi for hval- og selfangerne, og at den syntes å være «helt følelsesløs, og bryder sig hverken om Skrik eller Slag.» Desto større grunn da til å øke fangsten.
Håkjerringfisket hadde lange tradisjoner i Finnmark. Det hadde tidligere foregått inne i fjordene med line fra åpne båter. Denne virksomheten var imidlertid så risikofylt og hadde ført med seg så mange ulykker at den i 1880-årene omtrent var gått ut av bruk.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå