Norsk fiskerinæring:
Suksessmodell for fall?
Som utgangspunkt er det nødvendig å erkjenne at fisk er en viktig del av Norges fortid, nåtid og fremtid.
Uansett hva det handler om; det er alltid nyttig å se verden fra en annen synsvinkel. Nye perspektiver fører ofte til at man finner løsninger på tilsynelatende fastlåste posisjoner. Som utgangspunkt er det nødvendig å erkjenne at fisk er en viktig del av Norges fortid, nåtid og fremtid. Ved å se Norgeshistorien gjennom fiskeøyne kommer dette aspektet tydelig frem. Fisk er mat og fisk er penger. Før var fisk også et spørsmål om overlevelse for mange og rikdom for noen få. I dag gir fiskerinæringen et rimelig godt utkomme og levebrød til alle. Noen blir fortsatt rike, og sånn må det også være i et tilpasningsaktivt samfunn med dynamiske endringsprosesser i alle deler av næringslivet. Norsk fiskerinæring og de samfunnsresultatene næringen kan fremvise skyldes en rekke faktorer. Disse skal jeg drøfte i denne artikkelen.
Viktig samfunnsbygger
Da istiden gikk mot slutten fulgte menneskene etter iskanten der den trakk seg nordover. I Norge startet kultiveringsjordbruket sent. Det skyldtes primært den ressursrike norske naturen med fisk og vilt i store og lett nyttbare mengder.
Slik er det fortsatt. Norsk natur, og særlig havet og kyststrøkene innenfor, har rikelig med temperert og næringsrikt vann. Golfstrømmen gir mat og leveforhold med god forplantning, gode yngelvekstvilkår og et oppfetende voksenliv. Alt det viktige og riktige vi har gjort i Norge de siste tusen årene ville ikke vært mulig uten naturen og det norske havet.
Fisket er for mange selve livet. Det er avspeilet i mangfoldet av kunstneriske uttrykk som har fiskerinæringen og -samfunnene som inspirasjon — fra fisk på helleristninger til Lofoten-malerne i vår tid. Fisken har vært en av våre viktigste samfunnsbyggere. Ville f.eks. Båtsfjord, Berlevåg, Skjervøy, Myre og Kristiansund eksistert uten fisk?
Selvsagt ikke!
Nasjonens første handelsvare
Vi har håndfaste bevis for at det allerede på 800-tallet ble eksport torsk fra Lofoten helt ned til Tyskland. Det forteller oss to ting. For det første at skreien har vært nasjonens handelsvare i 1200 år. For det andre at vikingene ikke bare var røvere, men også dyktige handelsmenn.