Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2021

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

INGES hjørne

Sandøys kommentar

Historiske godbiter

Frode Blakstad

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Hempels kommentar

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

Duellen

På tampen fra Provence

Sundnes kommentar

Bredside mot laksenæringen eller nysgjerrighetsdrevet invitt?

Her handler det om lakselus, rømming, vekst, vyer, tukling med sunnhet, gift, leppefisk, lidelse, klimaregnskap, fortielse

«Den nye fisken» kan ses som fullføringen av et løp som begynte med en kritisk artikkelserie om forskning i lakseland i Morgenbladet, men skulle utvide tematikken betraktelig. Boken preges også av impulser fra faglitterære klassikere som «Den stille våren», «Fast Food Nation» og «Sapiens». Og Goethes Faust.
Publisert: 29. november 2021

Selv om høstens laksedebattbok er uvanlig velskrevet, bruker man litt tid på få unnagjort en bok på nesten 430 sider innimellom øvrige slag. Imens har forfatterne lagt ut på tour. Ikke minst ser bibliotekene langs norskekysten ut til å ha fylt høsten med forfattermøter og laksebokdebatt. Mens anmelderne for lengst har fylt sine spalter. «En rystende bok om oppdrettsnæringen» meldte Stavanger Aftenblad. «Lakseeventyrets skyggeside» sto det i Aftenposten. «Løgner og tortur» kunne vi lese i Dagbladet. «Det lukter råtten fisk av hver side», skrev Vårt Land.

«Om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte» er undertittelen på boken som har skapt all denne bevegelsen. For­fatterne er Simen Sætre og Kjetil Østli. Førstnevnte er vel mest kjent fra tiden som Morgenbladet-journalist, men også for bøker som «Den lille stygge sjokoladeboka», der det er sjokoladenærin­gen som får unngjelde. Østli er en brageprisvinnende journalist, forfatter og en av dem som står bak det nettbaserte naturmagasinet Harvest. Man danner seg et inntrykk av at Østli har hatt litt flere timer i gummistøvler underveis, Sætre litt mer tid i mak­tens korridorer og e-poster. Uansett jobber de tydeligvis godt i lag. Satsbrettet til prosjektet var Morgenbladets kritiske serie om oppdrettsnæring og forskning, men «Den nye fisken» er en god del mer.

I sum snakker vi om 36 kapitler som går inn i enkelte problem­stillinger eller delhistorier, men som til sammen er ment å gi et helhetlig bilde og en retning. Det innebærer at det meste, for ikke så si nesten alt, av kontroversielle og vriene laksetemaer er berørt: Lakselus, rømming, vekst, vyer, tukling med sunnhet, gift, leppefisk, lidelse, klimaregnskap, fortielse og ikke minst det forfatterne legger frem som et omfattende samrøre mellom næring, forskning og forvaltning. Det meste er berørt før og noen ganger endatil forsøkt kokt sammen i tette, iltre aviskommentar­er, men det er ikke gjort på denne måten, og her har forfatterne og forlaget Spartacus altså spandert over 400 sider.

Hold skansene og hold kjeft!


Et eksempel er en etter hvert eldre sak om da Russland i 2005 stoppet norsk laks fordi de hadde påvist for høyt innhold av bly og kadmium. Mange som fulgte norske medier, leste vikarierende motiver inn i russernes handling og begrunnelse. Slikt har vi tross alt kontroll på i Norge, og det sendes i hvert fall ikke ut laks med for høye mengder av disse tungmetallene. Mens nasjoner som Kina og Russland gjerne bruker slike påstander politisk, i maktspill eller av andre grunner, viste det seg at det faktisk hadde kommet betydelige nivåer av kadmium i fôrråstoff fra net­topp Kina, og som igjen blant annet gikk ut til laksefôr. NIFES-forskeren, amerikanske Claudette Bethune, mente det kunne være sammenheng mellom denne leveransen og de russiske målingene. Hun tok kontakt med media, noe som etter hvert førte til at staten startet sak mot henne og at hun ikke lenge etter forlot Norge for godt. Sætre og Østli skriver selvfølgelig mer utførlig om dette, like selvfølgelig som at det blir deres versjon. Det viktigste i dette og en del andre eksempler er ikke i hvilken grad det fak­tisk var giftige tungmetaller i laksen i Moskva, men hvor viktig det ble å holde skansene og å holde kjeft her hjemme. At næring, myndigheter og forskning i Norge kan se ut til å stå på samme lag og at de som melder et annet syn, risikerer å fryses ut eller få en hump i karrieren.

Kapitalistisk vekstvilje og iver etter å finne nye grep som hele tiden opprettholder veksten eller i hvert fall stagger for tilba­keslag, er et annet ankepunkt. Lakselusa blir ett eksempel. Først erfarte man jo at luseopphopning rundt de store mengdene vi etter hvert har fått av oppdrettslaks i fjordsystemene, truer villak­sen. Siden følger stadige forsøk på å løse dette, der noen av løsningene viser seg å skape nye problemer, som spredning av lusegift, velferden til rensefisk eller det som kan se ut til være pinefull varmtvannsbehandling. Et annet eksempel forfatterne trekker frem, er utprøvingen av triploid laks. Altså å prøve å redusere rømmingsproblemet ved å produsere laks som har fått presset inn tre kromosomer og er steril. Problemet var at fisken også hadde deformasjoner, grå stær, høyere dødelighet og gjerne var stresset og full av sår. «Hvor mye kan vi mennesker tillate oss å tukle med andre skapninger?», spørres det i boken. Og vi­dere: I hvilken grad er det riktig å ta slike eksperimenter videre i fullskala?

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå