Mye av næringspolitikken i Norge blir bestemt i Næringskomitéen på Stortinget. Her har partiene samlet noen av sine beste kort på dette politikkområdet. Ialt har komitéen 16 medlemmer. For perioden 2021 til 2025 er samtlige partier representert, med unntak av KrF. Enkelte ansikter går igjen, men det er nesten oppsiktsvekkende mange nye. Bare fem av de 16 medlemmene satt i komitéen i forrige periode. Kort sagt; det kryr av skårunger. Kjente fiskeripolitikere som Cecilie Myrseth (Ap), Tom-Christer Nilsen (H), Geir Pollestad (Sp), Geir Adelsten Iversen (Sp), Steinar Reiten (KrF) og André N. Sjåstad (V) er ute.
De fire med tidligere erfaring fra komitéen er SVs Torgeir Knag Fylkesnes, som fortsetter som nestleder. Det tror vi sjømatnæringen skal være godt fornøyd med. Dernest FrPs to representanter Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, samt Høyres Linda Hofstad Helleland. Det betyr at regjeringspartiene har skiftet ut alle sine representanter. Willfred Nordlund fra Senterpartiet i Nordland har overtatt som komitéleder. Han er inne i sin andre periode på Stortinget. I den første var han medlem av Kommunal- og forvaltningskomitéen. Det hører for øvrig med til historien at hele 7 av de 16 medlemmene i Næringskomitéen ble innvalgt på Stortinget i høst. Det er med andre ord en uerfaren komité i flere henseender.
Det er krevende å dekke alt. Det er derfor normalt at partier med flere representanter i komitéen fordeler de ulike næringene seg imellom. For partier med bare ett medlem, vil vanligvis denne personen også være fiskeripolitisk talsperson. I inneværende periode er det bare ett unntak fra denne regelen. MDG og Rasmus Hansson, som sitter i komiteen, har overlatt rollen som fiskeripolitisk talsperson til Kriss Rokkan Iversen. Hun er nestleder i partiet, og bor i dag i Tromsø. Rokkan Iversen sitter ikke på Stortinget.
KrF fikk bare tre mandater ved høstens valg. I og med at Stortinget har ialt 12 ordinære komitéer, samt Europautvalget, Fullmakstkomitéen og Valgkomitéen, har KrF valgt å droppe Næringskomitéen. Men partiet har oppnevnt Olaug Bollestad som sin fiskeripolitiske talsperson.
Vi vil tro at mange av de nye næringspolitikerne på Løvebakken er relativt ukjente for våre lesere. Her følger derfor en kort presentasjon av de fiskeripolitiske talspersonene til de ni partiene som vil være representert på Stortinget de neste fire årene. Vi begynner med FrP og beveger oss deretter mot venstre på den politiske aksen.
Fremskrittspartiet:
Bengt Rune Strifeldt
- Hvem er du, og hvilken tilknytning har du til sjømatnæringen fra før?
— Jeg er utdannet som bygningstekniker, ingeniør og takstmann. De siste årene før jeg kom på Stortinget jobbet jeg som driftsingeniør og prosjektingeniør. Jeg er oppvokst på Amtmannsnes i Alta, og er fortsatt bosatt i Alta. Jeg hadde en far som var fisker og som også var på selfangst flere sesonger i Vestisen. Sammen med far kjøpte seg 32 fot kutter og fisket med denne ved siden av skolegangen. Vi solgte båten i 1988/89. - Hva tror du blir de viktigste fiskeripolitiske sakene i 2022?
— En viktig fiskeripolitisk sak i 2022 blir oppfølgingen og innfasingen av et nytt kvotesystem, herunder å avklare de punktene Stortinget påpekte i behandlingen av kvotemeldingen. Det er særlig viktig å få avklart fordelingen av strukturgevinstene, som begynner å falle tilbake 2027.
Videre blir det viktig å finne ut hvordan vi kan skape helårlige og lønnsomme arbeidsplasser i fiskeindustrien og øke verdiskapningen basert på norske ressurser. - Er det noen spesielle saker eller tema du brenner for?
— Fiskerinæringen er en fantastisk næring med utrolig mange dyktige fiskere og aktører i foredlingsleddet, og ikke minst innen forskning og utvikling. Jeg er veldig opptatt av hvordan vi skal forbedre kvaliteten på produktene, og bidra til å skape helårlige arbeidsplasser i landindustrien. Det er mye spennende på gang med tanke på ferskfisklevering, levendefangst og lagring, fryse- og tineteknologi og oppdrett av hvitfisk. Alt dette vil kunne gi bedre kontroll med hele verdikjeden, bedre kvaliteten og derigjennom økte priser og styrke lønnsomheten for hvitfiskindustrien. - Er det noe annet du gjerne vil fortelle som du tror våre lesere kan ha nytte av å vite?
— Tidligere Statsråd Odd Emil Ingebrigtsen satte ned et utvalg for grønn omstilling og økt bearbeiding av bærekraftige sjømatprodukter i Norge. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. mars 2022, og det blir spennende å se hvilke forslag og tiltak de vil komme med.
FrP, Høyre, Venstre og KrF har spilt inn noen forslag til dette utvalget, blant annet å utvide 20 ukersperioden for levendelagring, gi Innovasjon Norge i oppdrag å sikre et teknologisk hamskifte i sjømatindustrien, etablere en katapult for prosess, teknologi og produktutvikling av sjømat samt å få på plass en moderat ferskfiskordning for den havgående flåte.
Det blir spennende å se om utvalget har tatt med seg disse innspillene og om de foreslår noen av disse for å sikre et «bearbeidingsløft».