Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2021

Lukk

Meningspanelet

Høyviks kommentar

Leder

INGES hjørne

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Hempels kommentar

Nyheter fra Nofima

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

Ferdigsnakka med

Duellen

Nye investeringer

Nye investeringer

Meningspanelet

Ferdigsnakka med

Geir Ove Ystmark

Geir Ove Ystmark er teknologioptimist. Det må han også være for å tro at havbruksnæringen skal klare å løse sine miljøutfordringer og oppnå den veksten næringen selv og politikerne håper på. (Foto: Grieg Seafood)
Publisert: 20. desember 2021

Mye er uavklart når det gjelder havbrukspolitikken i årene som kommer. Hvordan bør næringen skattelegges, skal tillatelsene bli tidsbegrensede og hvilke produksjonsformer vil vinne frem? En som bør ha klare oppfatninger om dette, er adm. direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge. Vi sendte Geir Ove et solid knippe med spørsmål, og han var som vanlig ikke vanskelig å be. Vi startet med følgende problemstilling:

Geir Ove Ystmark har jobbet i Sjømat Norge siden 2001 og som adm. direktør siden 1. januar 2014. Han har vært fiskerirettleder i Sør-Troms og endog ordfører i Bjarkøy kommune fra 1999 til 2001. (Foto: Sjømat Norge)

— Politikerne ønsker vekst i norsk fiskeoppdrett. Arbeiderpar­tiet vil doble verdiskapingen frem mot 2030, og det snakkes som en femdobling av produksjonen frem mot 2050. Slik det jobbes i næringen i dag vil ikke målene bli nådd. Kan du kort fortelle hva som må til for å oppnå den ønskede veksten? Er det i det hele tatt mulig?
— For å svare på det siste først; ja. Men da må vi lykkes med lusa og også med å redusere annen påvirkning på miljøet. Regel­verket kommer til å bli tøffere. Hele EUs «Green deal» går ut på å stramme inn miljøregelverket etter hvert som vi er i ferd med å nå målene. I tillegg til å innfri stadig tøffere miljøkrav må vi også ha aksept for å bruke sjø- og landareal. Næringen må tenke hvordan man kan redusere fotavtrykkene, oppnå biosikkerhet og fiskevelferd i alt den gjør.

—Jeg er teknologioptimist, og tror næringen kommer til å løse miljøutfordringene. Vi kommer også til å utvikle teknologi som gjør at vi kan ta i bruk nye arealer. Da tenker jeg både på land, inne i fjordene og langt til havs. Bedriftene er innovative og løsningsorienterte. De kommer til å gjøre sin del av jobben!

— Vi har et godt utgangspunkt, og er langt fremme på det viktige klimaområdet. Derimot er jeg bekymret for samfunnsaksepten. «Ikke i min bakgård» har blitt stadig mer merkbart i den norske samfun­nsdebatten. Vi vil gjerne ha godene og inntektene fra næringsli­vet, men ikke at det skal synes i vårt nærmiljø.

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Nevnt i artikkelen

Sjømat Norge

Geir Ove YSTMARK

Daglig leder i Sjømat Norge

Relaterte saker

Hva er Bjørnar Skjærans status etter de første 500 dagene? Vi kan ikke erindre at det noen gang har hersket så stor politisk usikkerhet i sjømatnæringen som i dag.

Leder

Svaret syntes enkelt; De må strukturere slik som resten! Men kanskje er ikke dette eneste løsningen?

Leder
Sideblikk
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 2 – 2023

Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå