Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2021

Lukk

Meningspanelet

Høyviks kommentar

Leder

INGES hjørne

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Hempels kommentar

Nyheter fra Nofima

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

Ferdigsnakka med

Duellen

Nye investeringer

Nye investeringer

Meningspanelet

Hempels kommentar

2022 hva nå?

Erik Hempel er ikke spesielt optimist med tanke på hvordan ver­dens sjømatnæring vil utvikle seg i 2022. Holder vi oss til fiske, går fiskeflåten i mange land på tomgang. Slik er det heldigvis ikke i Norge.
Publisert: 20. desember 2021

Så står vi igjen ved inngangen til et nytt år, og som alltid spør vi hva vi kan forvente av det nye året. De fleste av oss ventet vel bare for noen måneder siden at verden skulle normaliseres i 2022. Men den gang ei. Covid-pandemien fortsetter med ny styrke, og pessimistene blant oss begynner å tro at dette skal fortsette i en god del år til.
Men hva kan vi egentlig vente oss av 2022?

Jeg har surfet litt på nettet for å finne ut hva forskjellige autoriteter som FAO, Rabobank og andre sier om saken. COVID-19-pandemien vil fortsette å påføre store skader på sjømatmarkedene, spesielt for ferske produkter og produkter som er populære i restauranter. På tilbudssiden går fiskeflåten i mange land på tomgang, og de forverrede utsiktene har ført til at akvakultur­produsenter har redusert utsettingen av smolt og yngel drastisk.

I 2020 falt den globale fiskeproduksjonen med rundt 2 prosent. Handelen med fisk og fiskeprodukter gikk også tilbake med omkring 7 prosent, ettersom handelskonflikter og relaterte usikkerheter påvirket økonomisk vekst. 2021 var forventet å bli noe mer posi­tiv for sjømatnæringen i forhold til 2019 og 2020, men veksten av COVID-19-pandemien og tilhørende påvirkninger har gjort tidligere prognoser stort sett irrelevante.

Markedseffektene av pandemien har medført flere vidtrekkende endringer, hvorav mange sannsynligvis vil vedvare lenge. Betyd­ningen av detaljhandelen har økt merkbart på bekostning av res­taurantsektoren. Etterspørselen etter emballerte og frosne pro­dukter økte ettersom mange husholdninger ønsker ikke-bedervelige matvarer, mens etterspørselen etter fersk fisk har avtatt. Hjem­metilberedning av mat er kommet i fokus for markedsføringskam­panjer og nettdistributører, mens produktinnovasjoner fokusert på bekvemmelighet har tatt seg opp. Den økonomiske nedgangen og økende arbeidsledighet påvirker husholdningenes inntekter, og etterspørselen etter luksusprodukter er noe svekket. På den annen side har forbrukerne ikke kunne bruke penger på f.eks. reiser og har derfor i noen grad hatt mer penger å bruke på mat. Salget av billigere produkter som hermetisk tunfisk, sardiner og makrell har fått et oppsving.

Billige fiskeprodukter har kommet relativt godt fra corona-pandemien. Det gjelder både sild og makrell, og ikke minst her­metisk tunfisk, skriver Hempel.
Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Skrevet av:

Erik Hempel

Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå