Sildehøkerne
— uavhengige og frie sjeler

En heller grå torsdag 17. juni 2021. På torget i Bremnes på Bømlo rundsnakker Sildakongen, Arvid Otto Sildenskiold Mørch, kundene til å kjøpe minst 50 prosent mer av fiskeproduktene enn de har tenkt. Fremdeles, etter mer enn 60 år som sildehøker, er kraften i de innimellom villeste salgsargumentene sterke nok til å vekke de døde
— En kunde legene hadde gitt opp, hadde fått dødsdommen. Jeg overbeviste han om at sildekaker var mer helsebringende enn noe annet på jorden. Så kjøpte han mine sildekaker, forteller Arvid.
Ordet høker stammer fra middelalderens Tyskland og beskriver en person som driver småhandel. I motsetning til borgerskapet i byene fikk høkerne ikke lov til å drive engros handel, bare detaljhandel. Høkerne hadde ingen høy sosial status, ble nærmest sett på som annenrangsborgere. Både i Danmark og Tyskland tilbys i dag et rikelig utvalg hökerschnaps; sterke saker til minne om den gang høkerne beklaget sin lave sosiale status og eventuelt skuffende salg, og døyvet det hele med ein, zwei oder drei Schnaps, prost!
I norsk litteratur finnes flere referanser til høkere. «En liden beskjeden høker med talglys og puddersukker og sirup for smaafolk», skrev Aleksander Kielland. «Den gamle høker så på ham», har vi fra Dag Solstad, mens Karsten Alnæs ga følgende beskrivelse: «En liten krydderhandel drevet og eid av en hvitskjegget liten høker.».

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.
Logg inn
Prøv gratis i 14 dager
Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss
Få innsikt og oversikt
Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.