Sildehøkerne
— uavhengige og frie sjeler
En heller grå torsdag 17. juni 2021. På torget i Bremnes på Bømlo rundsnakker Sildakongen, Arvid Otto Sildenskiold Mørch, kundene til å kjøpe minst 50 prosent mer av fiskeproduktene enn de har tenkt. Fremdeles, etter mer enn 60 år som sildehøker, er kraften i de innimellom villeste salgsargumentene sterke nok til å vekke de døde
— En kunde legene hadde gitt opp, hadde fått dødsdommen. Jeg overbeviste han om at sildekaker var mer helsebringende enn noe annet på jorden. Så kjøpte han mine sildekaker, forteller Arvid.
Ordet høker stammer fra middelalderens Tyskland og beskriver en person som driver småhandel. I motsetning til borgerskapet i byene fikk høkerne ikke lov til å drive engros handel, bare detaljhandel. Høkerne hadde ingen høy sosial status, ble nærmest sett på som annenrangsborgere. Både i Danmark og Tyskland tilbys i dag et rikelig utvalg hökerschnaps; sterke saker til minne om den gang høkerne beklaget sin lave sosiale status og eventuelt skuffende salg, og døyvet det hele med ein, zwei oder drei Schnaps, prost!
I norsk litteratur finnes flere referanser til høkere. «En liden beskjeden høker med talglys og puddersukker og sirup for smaafolk», skrev Aleksander Kielland. «Den gamle høker så på ham», har vi fra Dag Solstad, mens Karsten Alnæs ga følgende beskrivelse: «En liten krydderhandel drevet og eid av en hvitskjegget liten høker.».