Sjømatnæringen kom seg gjennom coronaåret 2020 uten banesår, ja nesten uten skrammer. Det var det ikke mange som hadde våget å drømme om 12. mars 2020 da Norge stengte helt ned. Utover våren og sommeren vendte optimismen tilbake. Men nye coronavarianter og smittebølger kom rullende, og ved inngangen til 2021 var mange fortsatt bekymret — kanskje minst like bekymret som i mars. Først og fremst i oppdrettsnæringen. Lakseprisene mot tampen av året og i de første januarukene i 2021 var miserable. I januar i fjor var eksportprisen for fersk, sløyd laks med hode — et produkt som alene sto for ganske nøyaktig halvparten av norsk sjømateksport i 2020 regnet i verdi, nesten 28 kroner lavere enn i samme måned ett år tidligere. Prisen hadde falt med dramatiske 35 prosent.
Også i februar var lakseprisene på et vesentlig lavere nivå enn året før. Men så kom omslaget. I januar og februar var den totale eksportverdien av sjømat nesten 12 prosent lavere enn i de samme to månedene i 2020. I mars satte vi en ny, fantastisk eksportrekord for denne måneden og allerede per første halvår hadde vi tatt igjen alt det tapte fra januar og februar. Så tok det helt av! I andre halvår i 2021 eksporterte vi sjømat for 67,1 milliarder kroner, opp nesten 15 milliarder fra året før. Da 2021 ble til 2022 hadde vi sendt sjømat ut av landet for 120,8 milliarder kroner — mer enn noen gang. På ti år ble sjømateksporten tredoblet — fra 40 milliarder i 2012 til 120 milliarder i fjor. Holy shit!
Laksen har selvsagt vært jetmotoren. Men også eksporten fra den tradisjonelle delen av næringen økte kraftig i 2021 — nærmere bestemt med 3,6 milliarder kroner eller 11,4 prosent. 2021 var kort sagt tidenes eksportår.
De fleste eventyr har en ende. Etter de syv fete kommer som kjent de syv magre. Det er en grense for hvor lenge pilene vil peke oppover. Men det store bildet — det som fargelegges av utviklingen i global etterspørsel, forbrukernes preferanser for sunn og god mat og potensialet for videre vekst i norsk sjømatproduksjon — ikke av en coronapandemi, har bare varme og lyse farver. Enkelte nedturer vil selvsagt komme. Men som aktør i norsk sjømatnæring anno 2022 — både på sjø og land, hadde vi sett svært lyst på fremtiden.
Så mye om vi retter blikket fremover. I denne artikkelen skal vi se nærmere på det som ligger bak. 2021 ble et nytt strålende år for fiskeri- og havbruksnæringen. Eksportverdien passerte som nevnt 120 milliarder kroner. Tar vi også med salget i Norge nådde vi i alle fall 127 milliarder. Som vanlig ligger mye av forklaringen i norsk lakseoppdrett. I fjor økte eksportverdien av laks med tett på 11,3 milliarder kroner, eller 11,6 prosent.