Hempels kommentar
Har covid påvirket sjømatnæringen?
Festingen var i gang og plutselig eksploderte antallet nye smittede til høyder vi ikke hadde opplevet før.
Skrevet av:
Erik Hempel
Vi hadde så smått begynt å tro at covid-pandemien var over da vi nærmet oss slutten av 2021. Men så slo en ny variant til, og til tross for at nordmenn egentlig godt visste hva de måtte gjøre, var det flere og flere som ikke var villige til å gå i dekning igjen. Forretningslivet blomstret, restauranter og barer var åpne, festingen var i gang og plutselig eksploderte antallet nye smittede til høyder vi ikke hadde opplevet før. Til tross for at de aller fleste av oss var både dobbelt- og trippelvaksinert.
I midten av desember arrangerte FAO flere seminarer på nettet. Ett av disse var fokusert på effekten av covid-19 på sjømatmarkedet. Med nesten to års erfaring og en del statistikk til å beskrive tilstanden etter tiden med pandemi, var det overraskende å oppleve hvor lite pandemien egentlig hadde påvirket markedet.
FAO hadde samlet en rekke eksperter som viste frem hva de hadde funnet ut om pandemiens effekter på produksjon, handel og prisutvikling. Konklusjonen fra FAO er at virkningene av covid på handel med sjømat har vært begrensede, og at ikke alt har vært negativt. En del endringer har faktisk vært positive, og disse kan muligens bli varige.
2019 | 2020 | 2021 | |
Volum (tonn) | 2.665.517 | 2.719.071 | 3.093.234 |
Verdi (1000 kr.) | 107.207.591 | 105.730.167 | 120.813.305 |
Endring i % fra året før: | |||
Volum | – 2,5 % | 2,00 % | 13,80 % |
Verdi | 8,20 % | – 1,4 % | 14,30 % |
Enhetsverdi kr/kg | 40,22 | 38,88 | 39,06 |
Produksjon
På fangstsiden så vi i 2020 en nedgang på ca. 2 prosent globalt. Dette hadde flere årsaker, men bemanning var sentralt. Flere fangstselskaper, spesielt i Nord-Amerika, fikk problemer med bemanningen på grunn av covid, og fartøyer måtte av den grunn til tider ligge ved land.
Dette bedret seg noe i 2021, etter hvert som verden ble mer vandt til pandemien og stadig flere ble vaksinert. Produksjonen tok seg opp igjen i 2021 og er per midten av januar i år estimert til en økning på 1,5 prosent. Utsiktene for 2022 er relativt gode. En del av næringen lider fremdeles under bemanningsproblemer, men dette har vært et mindre problem i Norge enn i andre land.