Hvem reviderer revisjonen?
Mange refererer til Riksrevisjonens rapport «Undersøkelse av kvotesystemet i kyst- og havfisket» og holder den opp som om de er udiskutable sannheter.
Mange refererer til Riksrevisjonens rapport «Undersøkelse av kvotesystemet i kyst- og havfisket», som kom i 2020. Konklusjonene holdes opp som om de er udiskutable sannheter. Men er de det? Denne artikkelen skal begrunne hvorfor svaret er nei.
Det er all grunn til å se med kritiske øyne på funn, konklusjoner og tilrådinger selv om de kommer fra Riksrevisjonen. Det er antakelig få, om noen, stortingsrepresentanter som har lest annet enn sammendraget av denne rapporten, samt komitéens saksfremlegg. Meningene man da danner seg vil lett være basert på et tynt grunnlag. Sett i lys av den rollen Riksrevisjonen har i forholdet mellom Storting og Regjering, hvor Riksrevisjonens gjennomgang av forvaltningsområder har en viktig funksjon, er dette bekymringsfullt. Derfor er det viktig at Riksrevisjonen ikke trår feil.
Alvoret understrekes ved at funn og påstander i Riksrevisjonens rapport kan gi grunnlag for at det fremmes mistillitsforslag mot sittende statsråder. Noe som i ytterste konsekvens kan føre til riksrett. Når man leser de lettvintheter og omtrentligheter som Riksrevisjonen i 2020 presenterte for Stortinget i Dokument 3:6 «Undersøkelse av kvotesystemet i kyst- og havfisket» kan man lure på om man hele tiden er seg dette ansvaret bevisst.
Det er ikke uten grunn at Riksrevisorer som regel er en høyt respektert politiker, som med bred parlamentarisk erfaring kan ivareta Riksrevisjonens rolle som garantist for at Stortingets kontroll med Regjeringen opprettholdes.
Autoriteten kommer tydelig til syne ved å se på de siste tiårenes riksrevisorer, altså lederne av kollegiet. Fra 1990 til 2005 var tidligere fiskeriminister Bjarne Mørk Eidem Norges riksrevisor. Han ble etterfulgt at tidligere stortingspresident Jørgen Kosmo, som satt fra 2005 til 2013. Deretter hadde Høyres rutinerte stortingspolitikker og tidligere statsråd Per-Kristian Foss vervet frem til i fjor, da Arbeiderpartiets Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ble utnevnt som Riksrevisor.
«Hvert fiskevær sitt konkursbo?»
Hva er det så Riksrevisjonen har sagt om fiskeriforvaltningen som ikke bør stå uimotsagt? I sammendraget, det vil i praksis si den delen av et hvilket som helst dokument på 178 sider som blir lest, skriver Riksrevisjonen blant annet:
«Det er i dag lønnsomt å drive med fiske, og lønnsomheten i fiskeflåten har vært økende over tid. Alle fartøygrupper har i dag lønnsom drift, og de har også god lønnsomhet sammenlignet med andre bransjer.
Lønnsomhet for fiskerne har vært målet med mange av endringene i kvotesystemet i perioden 2004-2018. Målet med å innføre strukturkvoteordningen var blant annet at den skulle være med på å legge til rette for en lønnsom fiskerinæring.»
Men man skriver også:
«Etter Riksrevisjonens vurdering er det alvorlig at summen av endringene i kvotesystemet har fått til dels utilsiktede, negative konsekvenser for fiskeriaktiviteten i mange kystsamfunn».