INGES hjørne
Knuste relasjoner og brutte illusjoner
Samtidig som den russiske krigsmaskinen i disse dager ruller inn over Ukrainas grøderike hvetemarker, på middelaldersk imperialistisk vis, invaderes norske fiskefelter av en armada russiske torsketrålere og loddetrålere.
Skrevet av:
Inge Halstensen
Vi var naive. Vi trodde menneskene var gode — på bunnen. Oldtidens filosofer med Sokrates og Platon i spissen ga oss dette optimistiske postulatet. Men i Romerbrevet heller Paulus kaldt vann i blodet: «For jeg vet at i mig, det er i mitt kjød, bor intet godt; for viljen har jeg, men å gjøre det gode makter jeg ikke.»
Henrik Wergelands legendariske sukk over menneskeheten — «Ung maa Verden ennu være» i diktet «Følg Kaldet» fra 1844, blir gjentatt av forfatteren, idealisten og krigshelten Nordahl Grieg i romanen med samme tittel. I desember 1943 styrtet Grieg med et bombefly over Berlin. Han fikk bokstavelig talt føle menneskenes ondskap på kroppen. Det virker som de norske dikterne forsto hva Paulus mente.
Vi trodde på fellesskap og samarbeid. Men året 2021 og begynnelsen av 2022 har knust så mange relasjoner at menneskene sitter desillusjonert tilbake. Nok en gang. Vi rammes og utfordres, også i norsk fiskerinæring. Vi har jo våre internasjonale samarbeidspartnere, f.eks. Storbritannia, Island og Russland.
Det begynte i 2021. Boris Johnsons ego førte Storbritannia ut av EU og reduserte hans mektige land til en ynkelig klakkør på verdensteatrets tribune. Norge og Storbritannia — vi er jo nærmest i slekt; i alle fall kongene, har felles historie, krigsinnsats, handel og idealer gjennom hundrevis av år. Nå måtte vi bryte fiskerisamarbeidet. Nordsjøtorsk og -hyse, makrell og kolmule — fellesbestander som vi delte broderlig i mange år og beskattet hos hverandre, er en glemt historie. Den store silda som gyter på Møre og beiter i norsk økonomisk sone i Norskehavet de første fem leveårene, kalles Norsk vårgytende sild (NVG). Den har aldri vært i nærheten av britisk sone. Men på 1970-tallet skjønte danske fiskeskippere at det kunne være klokt å loggføre fangster av nordsjøsild fra posisjoner nord for 62 grader nord, selv om de var tatt ved Shetland, dvs. 60-61 grader nord. Følgelig ble det registrert at EU og Storbritannia hadde fisket NVG-sild i britisk sone, og derfor hadde rett på en andel av denne mektige silderessursen. Dette ble tatt opp med EU og Storbritannia av den norske forhandlingslederen under fiskeriforhandlingene med EU på 1980-tallet. Jeg var selv til stede. Svaret var ganske bryskt: De ville ha seg frabedt norske beskyldninger om uhederlighet.