Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2022

Lukk

Meningspanelet

Leder

INGES hjørne

Guldens Lupe

Leder

Månedens Gullfisk

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Seafood Innovation

Østensjøs kommentar

Hempels kommentar

Fisk og Forskning

Bok på kroken

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Månedens intervju

PAUL BIRGER TORGNES

I dag er han styreleder i Sjømat Norge. Noen bør skrive en bok.....

Vi kjenner ingen som har opplevd så mye i norsk sjømatnæring som Paul Birger Torgnes. Han startet karrieren som fiskerirettleder i 1976, har vært gjennom flere opp- og nedturer enn de fleste og i dag er han styreleder i Sjømat Norge. Noen bør skrive en bok om alt det Paul Birger har opplevd. Vi har laget et intervju som bare så vidt pirker borti det han har vært med på. Likevel er det vårt lengste intervju noen gang. (Foto: Kristin Tande)
Publisert: 22. august 2022

HVEM ER SJØMATNÆRINGENS MEKTIGSTE person?
Før vi gjør noe forsøk på å besvare dette spørsmålet, la oss understreke at svaret i beste fall har teoretisk interesse. Mange er naturligvis opptatt av hvem som bestemmer i næringen og hvor­dan maktstrukturen ser ut. Men makt kan være så mangt, og nøyaktig hvilke mekanismer og prosesser som fører frem til at de viktigste beslutningene for sjømatnæringen blir fattet, er slett ikke enkelt å avdekke. Det kan være fristende å hevde at fiskeri­ministeren må være den mektigste. Men da kan man like gjerne si at det er statsministeren, som jo «bestemmer over» fiskeriminis­teren. Og så er heller ikke maktfordeling statisk. Den er mye situasjonsbestemt, avhenger av personer og kan endre seg over tid. Mange mente f.eks. at fiskeridirektør Klaus Sunnanå hadde langt større makt enn flere av de fiskeriministrene han betjente. Andre at direktøren i Norges Råfisklag var næringens mektigste person, i hvert fall frem til langt ut på 1970-tallet.

For å gjøre en lang historie kort. Den voldsomme ekspansjonen i norsk oppdrettsnæring, etableringen av FHL og senere Sjømat Norge som landsidens fremste talerør og fremveksten av store, børsno­terte sjømatselskaper med tusenvis av ansatte, har gjort at ingen lenger vil trekke frem fiskarlagsformannen eller adm. direktør i Råfisklaget som sjømatnæringens mektigste person. Fortsatt vil nok de fleste lande på fiskeriministeren, og det kanskje med rette. Verken fiskeridirektøren eller havforskningsdirektøren vil jo sanke stemmer i dag. Derimot vil noen sikker mene at folk som Helge Møgster og Gustav Witzøe har fått alt for mye makt, og at sjømatnæringens mektigste personer i dag er å finne øverst ved styrebordene i de største selskapene. Da må et navn som Ole-Eirik Lerøy også nevnes — styreleder i MOWI, Norges desidert største sjømatselskap rangert etter omsetning.

De fleste vil nok mene at fiskeriministeren har størst makt i norsk sjømatnæring. Vi mener også det. Bjørnar Selnes Skjæran sitter ved spakene. Her gjør han det også helt bokstavelig på dette bildet, tatt på standen til Brunvoll under Nor-Shipping i Stavanger i april i år. (Foto: NFD)

Oppvakte lesere vil nok allerede ha forstått hvor vi er på vei. Dette er et intervju med styrelederen i Sjømat Norge, og når vi innleder på denne måten kan det ikke være uten grunn. Og det er det heller ikke. Vi skal ikke påstå at styrelederen i Norges desidert viktigste og mest innflytelsesrike interesseorganisasjon — Sjømat Norge, nødvendigvis er næringens mektigste person. Men vedkommende er i alle fall ikke så veldig langt unna. Og den dagen vi ringte hadde han bursdag!

— Gratulerer med dagen!
— Takk, takk. Det var hyggelig. I dag er det nøyaktig 68 år siden jeg kom til verden. Det er nesten skremmende så fort årene går. Og de flyr bare fortere og fortere. Det er det faktisk en slags vitenskapelig grunn til. Jo eldre vi blir, jo mindre andel vil nemlig hvert år utgjøre av den tiden vi har levd. Dermed føles det som om årene blir stadig kortere!

— Apropos å fly. Jeg var veldig imponert da jeg hørte at du hadde løpt New York Marathon. Hva tenkte du da du passerte 33 kilometer?
— Det er nøyaktig 30 år siden, og en opplevelse jeg har forsøkt å fortrenge. Første halvdel gikk utrolig lett og det raskeste jeg har løpt. Men det straffet seg mot slutten. Etter 30 kilometer er det alltid tungt. Det eneste man tenker på er å komme i mål. Om jeg ikke husker feil var planen å løpe på 3.40, men jeg endte på nærmere fem. Jeg brukte dobbelt så lang tid på den siste halvde­len som på den første. Jeg ble overmodig, og måtte betale dyrt for det mot slutten.

«Til de som søker unike reisemål i Norge; Norsk Havbrukssenter på Toft i Brønnøysund er nesten uslåelig vakkert! Super høy standard på rorbuene, maten i restauranten og ikke minst menneskene som bor og jobber her. Helt rått. Anbefales. Terningkast: Yatzy!» Ikke våre ord, men det Jørn Hoel skrev på Facebook i sommer etter å ha vært på Toft. Torghatten Aqua AS kan i alle fall ikke klage på naturen og omgivelsene. Dette er Paul Birger Torgnes’ rike. (Foto: Privat)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå