Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Faste skribenter

Brev fra leserne

Fra toppen

Månedens intervju

Årlige oversikter

Williams kommentar

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Bjarnasons kommentar

Årlige oversikter

Bok på kroken

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Månedens Gullfisk

Svein Ruud

Månedens gullfisk går til en som vil lage kaviar av et problem!

Utgave nr. 6/7

«If you can’t beat them, eat them!» Det har vært mantraet for dem som har satset på kongekrabbe eller endatil prøvd å lage næring av stillehavsøstersen. I år er tiden inne for pukkellaksen. Felles for disse artene er at de kommer fra Stillehavet og ikke hører hjemme hos oss. Like fullt er de her, og vi må etter hvert diskutere om dette er hjemme for dem. Så er de jo uansett forskjellige arter, og med ulike følger når de dukker opp. Pukkellaksen er den siste, og av gode grunner den nye arten som vekker mest bekymring i dag. Likevel kan også den ses på som en ressurs. Noen velger å gjøre det og får avsetning så det holder.

Statusen er det så som så med, i hvert fall for fisken som tas i elva. Men også pukkellaksens status som matressurs kan se ut til å være på gli. Svein Ruud og Norway King Crab har ligget i tet når det gjelder å løfte kongekrabben og gjøre forretninger av den. Nå har de også lagt seg i pukkellaksfronten: Kan rogn fra pukkellaks bli salgbar kaviar og et skattet produkt? Svein Ruud mener vi i Norge har et fortrinn fremfor amerikanerne som gjør forretninger av egen pukkellaksrogn: Avstanden. I USA kan det kan ta dager. Ruud forteller at de hadde kaviaren ute av laksen mindre enn seksti minutter etter at den var ute av fella. Nå tester de kvaliteten og sender testkaviar til Michelin-restaurant. 

Helt alene er ikke gründeren på Bugøynes om denne tanken. Pure Norwegian Seafood har satset på nisjeprodukter som kaviar fra rogn av atlantisk laks. Nå snuser også de på pukkellaksrogna. Norwegian King Crab må likevel sies å være tettere på og nærmere en reell satsing. Dessuten kunne de kanskje trenge trøst etter å ha blitt frastjålet fire tonn kongekrabbe tidlig i august. Tyvene visste hva de ville og lot sjøkrepsen være. Det er uansett godt med flere bein å stå på enn krabbelegger. Gullfisken går til Svein Ruud og Norwegian King Crab som ser muligheter der andre ser trøbbel.

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå