Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Faste skribenter

Brev fra leserne

Fra toppen

Månedens intervju

Årlige oversikter

Williams kommentar

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Bjarnasons kommentar

Årlige oversikter

Bok på kroken

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Guldens Lupe

Kongekrabbe – Paralithodes camtschaticus

Kongekrabben kan bli 20 år gammel, veie opptil 10 kg og med utstrakte klør kan et fullvoksent individ måle inntil 2 meter på tvers!

Kongekrabben er en introdusert art i Norge. Selv om den regnes som en delikatesse på middagstallerkenen, skaper kongekrabben store problemer for marine økosystemer i og med at den spiser tilnærmet alt den kommer over, og slik påvirker matfatet til andre naturlig forekommende dyr langs norskekysten. (Foto: Erling Svensen)

Skrevet av:

Ask Sivsønn Gulden

Utgave nr. 6/7

Kongekrabben er en introdusert art i Norge, og tilhører dyregruppen tifotkreps. Selv om den utseendemessig ligner strandkrabber og taskekrabber, er den faktisk nærmere beslektet med eremittkreps. I motsetning til eremittkrepsen har den kastet sneglehuset, og lever fritt. Både bena og ryggskjoldet er dekket av pigger, og fargen er brun med rødlilla skjær. De kan bli 20 år gamle, veie opptil 10 kg og med utstrakte klør kan et fullvoksent individ måle inntil 2 meter på tvers! 

Unge individer lever på grunna frem til 2-3-årsalderen, i det ryggskjoldet blir ca. 5 cm langt. Deretter søker de dypere vann hvor de lever resten av livet, med unntak av når de skal gyte – i overgangen mellom vinter og vår. Da kommer kongekrabbene opp på grunt vann for parring i 2-4 måneder, før de søker dypere vann igjen på mellom 300 og 500 meter. Kongekrabben er tilnærmet alteter, og vandrer når den driver næringssøk. Det er observert at et individ kan vandre opptil 13 km på én dag, og ca. 430 km i løpet av ett år. Arten stammer fra Stillehavet, men på 1960-tallet satte russiske forskere ut kongekrabben i Murmanskfjorden for etablering av en ny fiskeressurs. Siden da har den spredt seg langs kysten både i østlig og vestlig retning. 

De russiske forskerne lyktes. I dag er det gode penger å tjene på kongekrabbe. Men som med mange andre introduserte arter følger problemer. Kongekrabben har vist seg å ha betydelige effekter på økosystemene. De endrer på artssammensetningen på bunnen. Slik påvirker kongekrabben mattilgangen for andre naturlige arter langs norskekysten. I et forsøk på å begrense utbredelsen til kongekrabben er det innført fritt fiske av kongekrabber vest for Nordkapp. I Øst-Finnmark er fisket regulert, og utgjør et viktig kystnært fiskeri.

Utbredelse
I Norge finnes kongekrabben hovedsakelig langs Finnmarkskysten og i Barentshavet, men ifølge artsdatabanken er det er gjort enkeltobservasjoner ved Tromsø, Lofoten og Trøndelag. I tillegg er det gjort observasjoner ved Sotra utenfor Bergen, men disse var trolig satt ut.

Menneskemat?
Ja! Kongekrabbe regnes som en delikatesse og er rik på både protein og omega-3-fettsyrer. Kongekrabben kan spises med god samvittighet da det regnes som en fremmedart i Norge.

Navneopprinnelse
Slektsnavn: Paralithodes, oversatt fra gammelgresk: para – ved siden av, lithodes – steinlignende. Kongekrabbers utseende kan minne om stein, derav lithodes. Lithodes utgjør en annen gruppe kongekrabber. Bruken av ‘para’ foran ‘lithodes’ indikerer at denne gruppen er nært beslektet. 
Artsnavn: camtschaticus – tilhører området Kamtsjatka i Russland, lengst mot øst og med kystlinje til Stillehavet. 
Norsk navn: Kongekrabbe – størrelsen til krabben indikeres gjennom bruken av ordet ‘konge’.

Relaterte saker

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder
Guldens Lupe

Måker — Larinae

«De skriker som syke sjeler»
Fisk og Forskning

Halvgått løp for nedbrytningsdugnad

Det på sin plass å heie på nedbrytende krefter.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå