Regn og sol i Bergen
Internasjonalt handelsmøte om status og utsiktene for verdens handel med sjømat.
Skrevet av:
Erik HEMPEL
I slutten av september fant det sted et stort møte i Bergen i regi av FNs matvareorganisasjon FAO. FAO legger stor vekt på fiskeri og oppdrett i kampen for å produsere nok mat i fremtiden. Avdelingen for fiskeri og oppdrett har vært — og er — spesielt aktiv i kontakten med sine medlemsland. Denne kontakten opprettholdes blant annet gjennom «Komitéen for fiskeri», eller Committee on Fisheries (COFI) i FAO-sjargong.
Av: Erik Hempel
COFI er et underorgan av FAO-rådet, og ble opprettet i 1965. Det er det eneste globale forumet der FAO-medlemmer kan møtes for å gjennomgå og vurdere problemstillinger og utfordringer knyttet til fiskeri og akvakultur. COFI gir globale anbefalinger og politiske råd til myndigheter, regionale fiskeriorganisasjoner, samfunnsorganisasjoner og aktører i privat sektor.
COFI har tre underkomitéer: «Sub-Committee on Fisheries Trade» (COFI-FT), «Sub-Committee on Aquaculture» og «Sub-Committee on Fisheries Management». Komitéen for handel er den eldste. Den ble etablert i 1985, og møtet i Bergen var 19. gang komitéen trådte sammen. Akvakultur-komitéen ble etablert i 2001, mens komitéen for fiskeriforvaltning skal møte for første gang i januar 2024. Etableringen av denne siste komitéen ble vedtatt på COFIs møte i 2021.
Opp gjennom årene har deltagelsen i COFI-møtene vokst. Til det siste møtet i Roma i 2022 kom det mer enn 800 delegater fra medlemslandene, pluss over 100 observatører fra internasjonale organisasjoner. Underkomitéene har selvsagt litt lavere deltagelse. Ikke desto mindre var 43 medlemsland og observatører med til sammen 120 delegater, pluss én pressekontakt — nemlig undertegnede — til stede i Bergen.