Alle etterlyser mer bearbeiding av fisken i Norge, også av oppdrettslaks. Heldigvis går det sakte, men sikkert rett vei. For laksen! Andelen av produksjonskvantumet av laks til foredling har økt fra rundt 15 prosent ved årtusenskiftet til like i overkant av 20 prosent i dag. I fjor gikk ca. 330.000 tonn laks til foredling i Norge, i all hovedsak til fersk og fryst filét. Ingen foredler mer laks enn SalMar og MOWI. I fjor gikk ca. 100.000 tonn MOWI-laks, regnet i rund vekt, til foredling. SalMar foredlet 80-90.000 tonn, også det rund vekt. SalMar er likevel størst. Av de 100.000 tonnene til MOWI ble «bare» 56.000 tonn foredlet i konsernets egne norske anlegg. Resten ble foredlet av andre produsenter i Norge.
Norge er — og har alltid vært — en råvareleverandør eller i beste fall en eksportør av halvfabrikata av fisk og sjømat. Den lave bearbeidingsgraden her hjemme har vært et politiske tema i alle fall siden andre verdenskrig. Titusenvis av svært etterlengtede arbeidsplasser langs kysten har gått tapt, eller rettere sagt er blitt «eksportert» til andre land.