Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Fra toppen

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske sjømatøyer

Høyviks kommentar

Williams kommentar

Bok på kroken

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Norske sjømatøyer

Austvågøya

Her smelter sjømat og turisme sammen. Skipsverftene ligger også tett.

Austvågøya har et areal på 530 kvadrat­kilometer og er Norges niende største øy. Den er delt mellom Vesterålskommunen Hadsel som administrerer de nordligste områdene, og Vågan kommune i Lofoten. Mesteparten av Austvågøya består av fjell, og det høyeste punktet er Higravstind, 1146 meter over havet. På Austvågøya ligger også Lofotens største by, Svolvær, med vel 4.700 innbyggere. I Vågan bor det nesten 10.000 mennesker, langt de fleste på Austvågøya.

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 6/7

Austvågøya er så langt vest i Lofoten at mye av den faller litt utenom. Eller er det øya der Vesterålen og Lofoten smelter sammen til «true LoVe»? Austvågøya er på mange måter stedet der den norske eksportnæringen startet. I dag er verftene like viktige som fiskemottakene, turismen kanskje enda viktigere. Men også fisk og turisme kan smelte sammen.

Det begynner med Vågar. Eller: Det historiske stedet ved Kabelvåg er en av flere mulige begynnelser på både det ene og det andre. Var det her Lofotfisket — eller Vågafisket — fikk fart? Var det virkelig den første bydannelsen nord for Trondheim? Stemmer det til og med at torskeord som det franske cabillaud og det portugisiske bacalhau er vrier på navnet til stedet Kabelvåg der fisken ble landet? Statuen man reiste av kong Øystein i Kabelvåg i 1935 er i hvert fall et synlig og fast tegn på den historiske betydningen. Tidlig på 1100-tallet fikk han anlagt kirke og bygd rorbuer i Vågar, som utover 1200-tallet ble senter for omsetningen av tørrfisken i nord. Siden ble tyngdepunktet på Austvågøya først forskjøvet til Kabelvåg og så til Svolvær. Selve øya med sin innerside og ytterside og steile topper ligger fast, med sjø og strømmer rundt.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk
NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå