Skrevet av:
Trine Lotherington DANIELSEN
Av: Trine Lotherington Danielsen, daglig leder i Stiim Aqua Cluster
Innovasjon, stå-på-vilje og ny teknologi er noe som helt siden den spede starten av norsk havbruksnæring har sørget for vekst og fremgang. Vi er særdeles heldige i dette landet som har en rekke «petter smart»-mennesker som ser smarte løsninger. Men for å lykkes kreves mer enn en god idé og en pilot. Utvikling av norsk akvakulturteknologi er fremst i verden i dag, og mange nasjoner ser til oss for å utvikle akvakulturnæringen i sitt land. Markedet er stort og behovet for matproduksjon øker. Derfor er ny teknologi for mer effektiv matproduksjon et særs viktig bidrag i denne sammenheng.
Et sterkt fokus på HMS og sikkerhet for de ansatte, tiltak mot rømming og lus, minimal bruk av antibiotika og nøye tilpasset fôring av fisken, tas i dag av de fleste som en selvfølge. Men bak mange av dagens løsninger ligger det årevis av arbeid med å utvikle, teste og kommersialisere ny og banebrytende teknologi.
Det å være gründer er vanskelig. Selv om idéen er fantastisk og mulighetene mange, er veien frem mot suksess og marked kronglete og lang. Teknologien må utvikles, testes, modifiseres og piloteres. Deretter må immaterielle rettigheter sikres. Parallelt må det hentes inn kapital til utvikling, kommersialisering og markedsføring av produktet. Alt koster penger. Alt tar tid. Gründeren er avhengig av gode støttespillere for å lykkes.
Flere gründerprogram eksisterer. Stiim Aqua Cluster startet opp sitt vekstprogram «Ocean of Opportunities» i 2018. Målet med programmet var nettopp å gi gründerbedrifter mer nødvendig kunnskap og bidra med relevante kontakter som kan hjelpe på veien videre. De første årene ga programmet en overordnet introduksjon til flere viktige tema for å lykkes for en større utvalgt gruppe av gründerselskaper. Blant temaene var blant annet virkemiddelapparatet og finansiering, markedsføring og sikring av immaterielle rettigheter, samt erfaringsutveksling fra erfarne eksportører og tips om hvordan man kan unngå vanlige «fallgruver».
De to siste årene har en jury valgt ut en håndfull gründerselskaper ut ifra søknad til programmet i tillegg til informasjon om hvordan man kan lykkes som gründer. Oppfølgingen er spesielt tilpasset gründerselskapene, og hvert selskap har fått støtte og hjelp fra dedikerte mentorer med inngåendene kjennskap til og erfaring fra norsk havbruksnæring. Selskapene har på denne måten fått mer effektiv og tilpasset rådgiving, og mentorene har fått mer inngående kjennskap til de spesifikke gründerselskapene. Tilbakemeldingene så langt har vært svært positive fra begge sider.
Vellykkede gründerselskaper
Flere tidligere gründerselskaper som i dag har blitt kommersielle har deltatt i Stiims gründerprogram. Vi ønsker å fremheve noen.
FishGLOBE var en av bedriftene som deltok i første sesong av «Ocean of Opportunities» våren 2018. Gründer Arne Berge hadde siden 2013 holdt på med å utvikle globen, et unikt flytende lukket oppdrettsanlegg i PE-plast. Til tross for mye skepsis og motbakke ga han aldri opp. Han og FishGLOBE har gått hele veien fra egenbyggede modeller i småskala til de første prototypene testet med levende fisk, og deretter til fullskala anlegg, videreutvikling og kommersialisering.
Våren 2024 signerte FishGLOBE flere kontrakter knyttet til levering av selskapets patenterte glober. I tillegg kommer driftsavtaler og avtaler knyttet til service og vedlikehold. Kontraktene som er signert inkluderer leveranser av FishGLOBE 3.5K (3.500 m3), FishGLOBE 10K (10.000 m3) og FishGLOBE 30K (30.000 m3). Kjøperne er Nova Sea og en til nå ikke navngitt internasjonal kunde. Globene skal leveres i løpet av 2025 og 2026. Gründerprogrammet bidro blant annet til å strukturere prosjektet og hjelpe med ymse søknader, samt koble relevante kontakter mot prosjektet for å bidra til utvikling av konseptet.
Et annet av de første «Ocean of Opportunities»-selskapene er Blue Lice. Selskapet ble grunnlagt i 2017 av tre gründere med en felles visjon om å hjelpe havbruksnæringen med å begrense lakselus på en måte som øker fiskevelferden. Daglig leder Karoline Sjødal Olsen er en av gründerne. Hun har vært med på reisen fra visjon til dagens produkt, som nå er tatt i bruk av flere store lakseprodusenter. Kontinuerlig arbeid med verifisering av teknologi og videreutvikling av konseptet har vært en del av reisen. I 2024 ble mange års målrettet arbeid hedret med at selskapet fikk Seafood Innovation Award 2024 på North Atlantic Seafood Forum, NASF. Som kvinnelig gründer innen havbruksteknologi er Karoline Sjødal Olsen også et godt eksempel og et forbilde for de mange flinke jentene som nå er på vei inn i bransjen.
Norwegian Lobster Farm er et tredje eksempel. Gründer Asbjørn Drengstig startet helt i det små med oppdrett av hummer. Det fantes ikke erfaring eller utstyr for hummeroppdrett da han gikk i gang, så det måtte han for en stor del utvikle selv. Teknologien for hummerproduksjon er nå bevist og klar for realisering i større skala. Norwegian Lobster Farm har gjort et nybrottsarbeid for å få til et kommersielt hummeroppdrett. Til høsten starter de byggingen av Norges første landbaserte storskala hummeroppdrettsanlegg. Også gründerselskap som satser på lavtrofiske arter som sjøpung, kråkebolle og tare har deltatt i Stiims vekstprogram. Alle er spennende selskaper som representerer nye muligheter for den norske havbruksnæringen.
Siden oppstarten i 2018 har mer enn 30 ulike selskaper vært igjennom gründerprogrammet. Disse er Aqua Cutter, Eir of Norway, Seaserver, Happy Prawns, Mithal (nå Remora Robotics), Blue Lice, Seafarming Systems, Fishency Innovation, Norwegian Lobster Farm, Integrated Renewables, Bravo Marine, Aqua Solutions, Roxel Aqua (nå Blár), SubC3D, iTech Solutions, CSI Marine Cleaning, Hesbynett, Codelco, Norway in a Box, OceanTech Innovations, Smart Sea Systems, Harbor, Inseanergy, Sensor Globe, Urchinomics, Kelpinor, Nordic DX, Oxy Solution, Salmotrace og Waive.
Når selskapene er klare for kommersialisering, står det norske og internasjonale markedet for tur. Flere selskaper har allerede «snust» både på hjemmemarkedet og den store verden, men at eksport og utemarked er noe annet enn hjemmemarked har flere fått erfare. Eksportmarkedet krever spesielt stor innsats og kunnskap om man skal lykkes med å introdusere et nytt produkt. Dette er noe Stiim allerede jobber med for å støtte gründere og andre i havbruksnæringen.
Tilbake til gründerprogrammet. I år var Oxy Solutions, Waive AS, Nordic DX og Salmotrace de fire bedriftene som ble tatt inn i «Ocean of Opportunities»-familien. Dette er spennende teknologier som har hatt behov for rådgiving og støtte for å komme seg opp og frem. De har gjennomgått flere gründersamlinger og fått tett oppfølging av sine dedikerte mentorer. Bedriftsbesøk og veiledning om strategi for videre vekst har også vært del av programmet.
En ny arena
11.-13. juni i år ble havbruksmessen AquaNext AS arrangert i Stavanger for aller første gang. Innovasjon og ny teknologi var tema på konferansedelen innenfor viktige områder som produksjon, fremtidens mat, biologi og fiskehelse, fôrråvarer, digitalisering og havbruk til havs. Blant bedriftene som fikk skinne på stand og fra scenen var årets deltakere i Stiim Aqua Clusters gründerprogram.
Verden er i stadig utvikling og havbruksnæringen utvikler seg raskere enn noen gang. Verdens økende befolkning, klimakrise og miljøutfordringer gjør at ny teknologi og nye løsninger innen sjømatproduksjon blir stadig mer viktig. FN, EU og norske myndigheter har alle pekt på bærekraftig akvakultur som ønsket og nødvendig for å mette jordens befolkning i fremtiden.
AquaNext AS ble etablert nettopp for å sette fremtidens utfordringer og muligheter på dagsorden. Vekstprogrammer og støtteordninger for gründerselskaper med nye løsninger er med på å utløse potensialet som finnes for vekst innen bærekraftig havbruk. Investorer som er villige til å satse på næringen må til for å løfte nye selskaper opp og frem. Det koster å utvikle en god idé til ferdig produkt.
Vi jobber alle for å utvikle næringen. Stiims nettverk omfatter samarbeidspartnere og medlemmer innen bank og finans, offentlige instanser, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, etablerte havbruksbedrifter og oppstartsselskaper. Sammen skal vi utvikle bærekraftig havbruk og øke kunnskapen om akvakultur.
«Ocean of Opportunities» gir oppstartsselskaper og gründere kunnskap og kontakter som kommer vel med på veien videre. Nå vil vi utvide konseptet. Vi vil vise «havet av muligheter» innen akvakultur til en ny gruppe interessenter ved å starte opp «Ocean of Opportunities Invest» for bank- og finansaktører, advokater og investorer. Programmet skal etter planen igangsettes ved årsskiftet 2024-2025. Kunnskap gir makt, og kunnskap gir et grunnlag for å satse. Ved å gi potensielle investorer bedre innsikt i norsk havbruksnæring og fiskeoppdrett håper og tror vi at viljen til å investere i norske oppstartsselskaper innen akvakultur vil øke. Økt investeringsvilje vil gi flere oppstartsselskaper muligheter til vekst.
Sammen skaper vi fremtidens havbruk
Norge er i dag verdensledende innen lakseoppdrett og ny teknologi for havbruksnæringen. Den posisjonen vil vi at Norge skal beholde. Derfor jobbes det målrettet, ikke bare i Stiim, men i klynger og nettverk over hele landet for å fremme bærekraftig utvikling og innovasjon. Det arbeidet som i mange år er lagt ned kan nå gi resultater i form av en internasjonal eksportsatsing i regi av Innovasjon Norge og Eksportrådet. Akvakultur kan bli en av de store eksportsatsingene under «Hele Norge Eksporterer»-konseptet, med blant annet havbruksklyngene Stiim Aqua Cluster, GATH og NCE Aquatech i tet.
Gründere som Arne Berge har klart det. Han og FishGLOBE har fullført løpet fra god idé til ferdig produkt klart for eksport. Det er ikke alle som lykkes, men med et godt grunnlag og gode støttespillere som hjelper med nettverk er forutsetningene så utrolig mye bedre for å oppnå suksess. Derfor satser vi på gründerne, og derfor vil vi fortsette å synliggjøre dem gjennom Stiim. For å sette ytterligere fart på norsk teknologiutvikling for fremtidig eksport av norske bærekraftige løsninger, går vi nå i gang med «Ocean of Opportunities Invest». Dette vil bli et godt bidrag, et kompetanseprogram for erfarne og uerfarne investorer som ønsker mer kunnskap og innsikt i akvakulturnæringen.
Sammen skaper vi fremtidens havbruk og bidrar til økt verdiskaping i Norge. Med smarte hoder og langsiktig kapital er vi med på å utvikle fremtidens bærekraftige havbruksteknologier for mer effektiv sjømatproduksjon og sysselsetting, både nasjonalt og internasjonalt. Dette er vi stolte av.