Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2025

Lukk

Leder

Minneord

NF's blå

Guldens Lupe

Brev fra leserne

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Sverre Johansen, Norges Fiskarlag

Månedens intervju

Williams kommentar

Ferdigsnakka

Høyviks kommentar

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Sjømatkommunene sliter

I 2050 skal utslippene fra sjømatnæringen være tilnærmet null. Tro det den som vil.

Mange synes det blir mye «bla bla» fra norske politikere når det kommer til miljøutfordringer og klimagassutslipp. Det kan man være enig eller uenig i. Men snakker vi om muligheten for å nå det nasjonale utslippsmålet for klimagasser innen 2030 også i sjømatnæring, er det ikke mye å være uenig om. Det klarer vi ikke! (Foto: Natur og Ungdom)

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør
Utgave nr. 2

Tallenes tale er klar. Nasjonalt reduserte Norge sine klimagassutslipp med 11 prosent fra 2018 til 2023. De 54 viktigste sjømatkommunene klarte bare 3,9 prosent. Faktum er at sjømatnæringen har økt sine klimagassutslipp siden 1990. Å kutte minst 55 prosent innen 2030 er umulig. Innen 2035 også!

Har redaktøren fått klima på hjernen?

Et relevant spørsmål. Det siste året har jo norsk klimapolitikk og norske klimamål vært en gjenganger i våre spalter. Forklaringen er enkel. 2030 nærmer seg med stormskritt og i sjømatnæringen ligger vi håpløst på etterskudd. Ingen ting tyder på at vi vil være i nærheten av å nå målsettingen om minst 55 prosent kutt i utslippene av CO2-ekvivalenter innen 2030.

Det tragiske faktum er at utslippene av klimagasser fra fiskeri- og havbruksnæringen er klart større i dag enn det var for 35 år siden. Spørsmålet i 2025 er ikke lenger om vi klarer å kutte 55 prosent sammenlignet med 1990, men om sjømatnæringen klarer å kutte minst 60 prosent av sine utslipp i løpet av de neste fem-seks årene. Svaret på det spørsmålet er helt enkelt nei. Vi klarer det ikke i løpet av de neste ti heller. Og i 2050 skal utslippene fra sjømatnæringen være tilnærmet null. Tro det den som vil.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå