Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2025

Leder
Minneord
NF's blå
Guldens Lupe
Brev fra leserne
Meningspanelet
Tar ordet
INGES hjørne
Sverre Johansen, Norges Fiskarlag
Månedens intervju
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Høyviks kommentar
Sundnes kommentar
Bok på kroken
Smånytt fra sjømatnæringen
Fisk og Forskning
På tampen fra Provence
Duellen

Sjømatkommunene sliter

I 2050 skal utslippene fra sjømatnæringen være tilnærmet null. Tro det den som vil.

Mange synes det blir mye «bla bla» fra norske politikere når det kommer til miljøutfordringer og klimagassutslipp. Det kan man være enig eller uenig i. Men snakker vi om muligheten for å nå det nasjonale utslippsmålet for klimagasser innen 2030 også i sjømatnæring, er det ikke mye å være uenig om. Det klarer vi ikke! (Foto: Natur og Ungdom)
Utgave nr. 2

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør

Tallenes tale er klar. Nasjonalt reduserte Norge sine klimagassutslipp med 11 prosent fra 2018 til 2023. De 54 viktigste sjømatkommunene klarte bare 3,9 prosent. Faktum er at sjømatnæringen har økt sine klimagassutslipp siden 1990. Å kutte minst 55 prosent innen 2030 er umulig. Innen 2035 også!

Har redaktøren fått klima på hjernen?

Et relevant spørsmål. Det siste året har jo norsk klimapolitikk og norske klimamål vært en gjenganger i våre spalter. Forklaringen er enkel. 2030 nærmer seg med stormskritt og i sjømatnæringen ligger vi håpløst på etterskudd. Ingen ting tyder på at vi vil være i nærheten av å nå målsettingen om minst 55 prosent kutt i utslippene av CO2-ekvivalenter innen 2030.

Det tragiske faktum er at utslippene av klimagasser fra fiskeri- og havbruksnæringen er klart større i dag enn det var for 35 år siden. Spørsmålet i 2025 er ikke lenger om vi klarer å kutte 55 prosent sammenlignet med 1990, men om sjømatnæringen klarer å kutte minst 60 prosent av sine utslipp i løpet av de neste fem-seks årene. Svaret på det spørsmålet er helt enkelt nei. Vi klarer det ikke i løpet av de neste ti heller. Og i 2050 skal utslippene fra sjømatnæringen være tilnærmet null. Tro det den som vil.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Klimakravene vil i økende grad styre hvilke aktører som får vokse – og hvordan. Her spiller leverandørbransjen en avgjørende rolle som strategiske partnere.

Sideblikk
Sundnes kommentar

En stemme for havet

Alle liker David, men det blir fort til at man demper jubelen...
Duellen

Test dine sjømatkunnskaper!

Se hvem som stakk av med seieren og test dine sjømatkunnskaper!
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå