Næringens renommé ufortjent dårlig?
Etter at Jacob Zuma tok over som president i Sør-Afrika, blomstret korrupsjonen i landet. Den har nå vokst til et nivå som gjør det uhyre vanskelig å avskaffe den
Skrevet av:
Erik Hempel
1. desember smalt en bombe i TV-kanalen Al Jazeera. En film om korrupsjonssaken i Namibia, hvor islandske Samherji har spilt en sentral rolle, ble sendt på TV-kanalen i programserien Al Jazeera Investigations. Her er en lenke til klippet: www.dailymaverick.co.za/article/2019-12-02-former-namibian-ministers-arrested-in-fisheries-corruption-scandal. Programmet avslørte at politikere og myndighetspersoner på aller høyeste nivå i Namibia var involvert i korrupsjonen.
Det synes allment akseptert at Afrika er korrupt. «Alle» vet at korrupsjon er en del av gamet i denne delen av verden. Men graden av korrupsjon varierer selvsagt fra land til land. Etter at Jacob Zuma tok over som president i Sør-Afrika, blomstret korrupsjonen i landet. Den har nå vokst til et nivå som gjør det uhyre vanskelig å avskaffe den.
Vi har trodd at Namibia var annerledes. Riktignok vokste korrupsjonen frem under landets første president Sam Nujoma — spesielt mot slutten av hans presidentperiode. Da han forsøkte å forandre grunnloven, som sa at presidenten bare kan velges for to perioder, ble Nujoma avsatt av sitt eget parti, Swapo (South West Africa People’s Organization). Swapo stilte med en annen kandidat i presidentvalget i 2004. Den nye presidenten, Hifikepunja Pohamba, gikk straks løs på korrupsjonen da han overtok, og hodene rullet i Windhoek i flere måneder. På toppen av samfunnet var det en salig sammenblanding av offentlig og privat økonomi. Politikere og topp-byråkrater disponerte boliger og biler som var eid av staten, og ingen syntes å ha kontroll. Pohamba sørget for at mange av dem ble satt på gaten. En av dem uttalte til en avis: «Jeg visste ikke at jeg ikke eide huset jeg bodde i.»
Samherji og presidenten
I november i år begynte ryktene å spre seg om en omfattende korrupsjonssak hvor islandske Samherji var involvert, og hvor to ministre i Namibia, fiskeriminister Bernard Esau og justisminister Sakeus «Sacky» Shanghala, var innblandet. Al Jazeera’s timelange TV-program avslørte at landets tredje president, Hage Geingob, også var involvert i saken.