MÅNEDENS INTERVJUOBJEKT BLE født 9. februar 1978 på sykehuset i Bergen, og vokste opp i Kolbeinsvik i Austevoll kommune. Familien har mer sjømatblod i årene enn de fleste andre, selv i Austevoll. Innledningsvis tar vi derfor med noen ord om Møgster-familien. Oldefaren, Halvor Olai Møgster, drev fiske fra Kolbeinsvik, og fikk blant annet sønnene Ingolf og Alf. Ingolf fikk seks barn — Heine, som er far til vårt intervjuobjekt, Geir, Frode, Arve, Inge og Marit. Alf Møgster, broren til Ingolf, er far til Helge Møgster. Nina er følgelig tremenning til Arne Møgster, som i dag er konsernsjef i Austevoll Seafoods.
Månedens intervjuobjekt er en av alt for få kvinnelige toppledere i norsk sjømatnæring. Sannsynligvis er hun den som styrer den største omsetningen. I fjor produserte Lerøy Vest og Sjøtroll Havbruk laks og ørret for over 3,7 milliarder kroner.
— Jeg tok barneskolen i Kolbeinsvik og ungdomsskolen i Storebø. Så ble det ett år på Austevoll videregående skole før jeg 17 år gammel flyttet til Bergen og tok gymnaset. Deretter jobbet jeg et halvt år hjemme i Austevoll på oppdrettsanleggene til Sjøtroll, før jeg var noen måneder i Seattle hos min onkel Arve. Det var mest for å lære engelsk og oppleve verden. Deretter — i 1998 — dro jeg til Tromsø og tok Fiskerihøyskolen med fordypning i økonomifag. Der var jeg ferdig i 2003. Så fikk jeg jobb i Stolt Sea Farm i Oslo, der James Stove Lorentzen var konsernsjef. Mens jeg var i Oslo fusjonerte Stolt Sea Farm med Marine Harvest. Jeg fulgte med på lasset, men flyttet kort etter hjem til Austevoll da jeg fikk mitt første barn i 2006. Siden januar 2007 har jeg jobbet i Sjøtroll Havbruk og etter hvert også i Lerøy Vest.
Jeg har hele tiden hatt kontor i det store Sjøtroll-bygget i Skipavika like utenfor Bekkjarvik sør på Austevoll. Jeg startet som controller og rykket opp som økonomisjef i Sjøtroll Havbruk i 2009. I 2012 fikk Sjøtroll og Lerøy Vest felles ledelse, og da ble jeg sjef for industri, stab- og administrasjonsfunksjoner. Siden 2014 har vi hatt full samdrift, og i 2018 overtok jeg som daglig leder for begge selskapene. Så må jeg tilføye at Sjøtroll Havbruk og Lerøy Vest i dag drives som ett felles selskap. Selv om det er to AS-er, har de felles organisasjon. Vi oppfatter oss selv som Lerøy Sjøtroll, og rapporterer også under det navnet til Oslo Børs.
— Var du i tvil om å overta som daglig leder i selskapet?
— Nei. Det tok ikke lang tid å bestemme seg. Jeg hadde jo allerede en sentral lederjobb i selskapet og visste hva jeg gikk til. Jeg har alltid hatt stor tro på de grepene vi har tatt, og selvsagt også på de dyktige medarbeiderne som jobber her. Som daglig leder har jeg en flott mulighet til å være med på utløse potensialet i våre virksomheter.
— Hva liker du best å jobbe med?
— Utvikling, strategiarbeid og å sette mål for arbeidet vårt, noe jeg kan bruke tid på når driften går som den skal. Ingen ting er mer artig og inspirerende enn å nå de målene vi har satt oss.
— Hva liker du minst?
— Jeg liker ikke når utfordringer og uforutsette hendelser gjør at vi ikke kan følge de planene vi har lagt. Da må vi ofte bruke mye tid og krefter på saker som ikke gjør oss bedre i morgen. Og så misliker jeg selvsagt ikke å nå de målene vi har satt oss.
— Hva er din lederfilosofi?
— Jeg vet ikke om jeg vil bruke det ordet, men i en så stor organisasjon som vår er det ekstra viktig at alle drar i samme retning. Om jeg kan kalle det en filosofi, må det være å sette klare og tydelige mål. Jeg har stor tro på den kraften et fellesskap kan skape når alle er opptatt av det samme. Kunnskap i bunn og gjøre ting enkelt, er vel kort fortalt det jeg ønsker at Lerøy Sjøtroll skal stå for.
— Du sier «vi». Hvor mange er det?
— Med smått og stort ca. 480 personer.
— Hvorfor er det så få kvinner som leder norske oppdrettsselskaper?
— Det enkle svaret er det tradisjonelle kjønnsmønsteret i norsk næringsliv. Dette gjelder jo ikke bare for havbruk. Heldigvis er det flere kvinnelige ledere på vei, og jeg er på ingen måte alene. Ledergruppen i Lerøy Sjøtroll er f.eks. likt fordelt mellom kvinner og menn. Det sagt, må nok vi jenter bli flinkere til å stikke hodene frem og tørre å påta oss lederroller.
— Har du en konsernsjef i magen?
— Det er mye ugjort i Lerøy Sjøtroll. I øyeblikket har det mitt fokus.
— Det var ikke akkurat svar på spørsmålet.
— La meg si det slik, da: Jeg tar de spennende utfordringene jeg får.
— Din familie eier Hardhaus-rederiet, som nylig døpte den nye «Hardhaus». Er du aktivt med i driften av båtene?
— Nei. Men det er mine to brødre. Ole Inge er skipper på «Hardhaus» og Morten overstyrmann på «Harvest». Alle i min generasjon i familien får delta i diskusjonene om hvordan rederiet skal se ut i fremtiden. Jeg har en liten eierandel, og er en av 16 søskenbarn. 12 av dem jobber i sjømatnæringen. Så du har helt rett; familien har mye sjømatblod i årene.