Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2021

Lukk

NF's blå

Tar ordet

Meningspanelet

Leder

Høyviks kommentar

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Sandøys kommentar

Lek med tall

Hempels kommentar

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Robert Eriksson

Norsk fiskerinæring:
Suksessmodell for fall?

Som utgangspunkt er det nødvendig å erkjenne at fisk er en viktig del av Norges fortid, nåtid og fremtid.

De første menneskene som kom til Norge, møtte trolig et land delvis dekket av is. Bare de mest kystnære områdene var beboe­lige. Den siste store istiden i Norge begynte for rundt 100.000 år siden. På det meste var islaget tre km tykt. For ca. 14.000 år siden ble klimaet varmere og isen begynte å smelte. Områdene langs kysten ble først blottlagt, og siden har fisken i havet vært viktig for Norge. De eldste funnene etter mennesker er gjort utenfor Rennesøy i Rogaland, og er ca. 12.000 år gamle. En rekke funn langs norskekysten viser at kystområdene ble befolket rela­tivt raskt, trolig i løpet av en periode på 200 til 500 år. Her en typisk steinalderboplass ved kysten. (Ill: Arkikon)
Publisert: 4. november 2021

Uansett hva det handler om; det er alltid nyttig å se verden fra en annen synsvinkel. Nye perspektiver fører ofte til at man finner løsninger på tilsynelatende fastlåste posisjoner. Som utgangspunkt er det nødvendig å erkjenne at fisk er en viktig del av Norges fortid, nåtid og fremtid. Ved å se Norgeshistorien gjennom fiskeøyne kommer dette aspektet tydelig frem. Fisk er mat og fisk er penger. Før var fisk også et spørsmål om overlevelse for mange og rikdom for noen få. I dag gir fiskerinæringen et rimelig godt utkomme og levebrød til alle. Noen blir fortsatt rike, og sånn må det også være i et tilpasningsaktivt samfunn med dynamiske endringsprosesser i alle deler av næringslivet. Norsk fiskerinæring og de samfunnsresultatene næringen kan fremvise skyldes en rekke faktorer. Disse skal jeg drøfte i denne artikke­len.

Viktig samfunnsbygger


Da istiden gikk mot slutten fulgte menneskene etter iskanten der den trakk seg nordover. I Norge startet kultiveringsjordbruket sent. Det skyldtes primært den ressursrike norske naturen med fisk og vilt i store og lett nyttbare mengder.

Slik er det fortsatt. Norsk natur, og særlig havet og kyststrøkene innenfor, har rikelig med temperert og næringsrikt vann. Golfstrømmen gir mat og leveforhold med god forplantning, gode yngelvekstvilkår og et oppfetende voksenliv. Alt det viktige og riktige vi har gjort i Norge de siste tusen årene ville ikke vært mulig uten naturen og det norske havet.

Fisket er for mange selve livet. Det er avspeilet i mangfoldet av kunstneriske uttrykk som har fiskerinæringen og -samfunnene som inspirasjon — fra fisk på helleristninger til Lofoten-malerne i vår tid. Fisken har vært en av våre viktigste samfunnsbyggere. Ville f.eks. Båtsfjord, Berlevåg, Skjervøy, Myre og Kristiansund eksistert uten fisk?
Selvsagt ikke!

Nasjonens første handelsvare


Vi har håndfaste bevis for at det allerede på 800-tallet ble eksport torsk fra Lofoten helt ned til Tyskland. Det forteller oss to ting. For det første at skreien har vært nasjonens hand­elsvare i 1200 år. For det andre at vikingene ikke bare var røvere, men også dyktige handelsmenn.

Vi har eksportert tørrfisk i minst tusen år. Knapt noen enkelt­vare har gitt større inntekter til Norge enn dette produktet.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå