60 år i sjømatnæringen
«Norsk Fiskerinæring»s 60-årsjubileum
ÅRET 2015
Den blåblå-regjeringen legger frem Stortingsmelding om vekst i norsk havbruk, nedsetter Eidesen-utvalget som skal se på et fremtidsrettet kvotesystem og legger frem Sjømatindustrimeldingen for Stortinget. Ordningen med utviklingstillatelser kommer på plass. Krill-fisket får MSC-sertifisering. Volstad-saken ender i Strasbourg. Lakselusa koster næringen 2-4 milliarder kroner. Det første lukkede merdkonseptet for oppdrett i sjø blir tatt i bruk og verdens første el-sjark sjøsettes.
FHL skifter navn til Sjømat Norge. Inger-Marie Sperre blir ny styreleder. Jonny Berfjord blir styreleder i Fiskebåt, Otto Gregussen blir generalsekretær i Norges Fiskarlag, Paul Oma overtar som adm. direktør etter Gregussen i Sildelaget. Marianne E. Johnsen blir styreleder i Norges sjømatråd og Sissel Rogne utnevnes som den første kvinnelige havforskningsdirektøren. Per Sandberg (Frp) overtar som fiskeriminister etter Elisabeth Aspaker (H) på tampen av året.
1. januar: Webjørn Barstad (49) er nyutnevnt Havfisk-sjef, og får med det ansvaret for Norges desidert største fiskebåtrederi.
7. januar: Eksporten av norsk sjømat slår alle rekorder. Aldri før har Norge eksportert mer sjømat enn i 2014. Hver femte verdensborger spiser norsk laks og eksporten av fersk skrei økte med 6 0 prosent.
10. januar: Orkanen «Nina» herjer på Vestlandet. I alt blir det rapportert inn 9 konkrete hendelser som medførte rømming eller fare for rømming. Over 100.000 oppdrettsfisk rømmer.
14. januar: Rapporten «Laks på land» overleveres fiskeriminister Elisabeth Aspaker. En hurtigarbeidende arbeidsgruppe nedsatt i oktober 2014, ledet av Jens Chr. Holm i Fiskeridirektoratet, forslår at det lages en egen type tillatelse for landbasert matfiskoppdrett av laks og ørret i sjøvann. Tillatelsene skal kunne gis uten vederlag og uten antallsbegrensninger.