Markedsutsiktene:
Fra Swinging 2021 til Catch 2022
Lite igjen for rekene. Toppår for kongekrabbe. Manko på storsild. Dreining mot fersk torsk. Høye klippfiskpriser.
Lite igjen for rekene. Toppår for kongekrabbe. Manko på storsild. Dreining mot fersk torsk. Høye klippfiskpriser. 2021 har gitt ulike utfordringer og ulik gevinst i de ulike markedene. 2022 byr på ny coronausikkerhet, Brexit-avtale på plass og manglende MSC på kysttorsk, men stort sett behersket optimisme blant de ulike villfiskeksportørene vi har snakket med.
Å spå har aldri vært enkelt, og det ble slett ikke enklere med pandemier og mutanter virrende rundt. Dette gjelder også kunsten å si noe om hvordan våre viktigste sjømatmarkeder vil oppføre seg et stykke frem i tid. Vi prøver likevel å se litt på markedene for villfanget fisk inn i 2022, og forankrer det i utviklingen i året som er i ferd med å ebbe ut. Vi har snakket med en del av dem som sitter tettere på de ulike konsummarkedene for villfisk enn de andre.
Aas og MSC-bekymringen
Når det gjelder hvitfisken, velger vi å begynne i førstehåndsomsetningen. Råfisklagets avdelingsdirektør for omsetning, Charles Aas, følger absolutt med på hva som rører seg ute i markedene.
— Generelt og mye basert på utviklingen i høst, har vi et positivt markedssyn. Kvoten på torsk og hyse går kraftig ned. Det samme gjør torskekvoten på Island, der man innledet det nye kvoteåret 1. september. Tar man med nordsjøtorsken i det samme bildet, går kvoten dramatisk ned. Dersom vi holder oss til torsk, ligger det altså an til en betydelig nedgang i tilbudet. Når det er sagt kan det overføres inntil 15 prosent av årets kvote, og det vil bli overført en del torsk. Følgelig blir den norske nedgangen ikke så stor som det kan se ut på papiret, sier Aas. Det kraftige prisfallet både på fersk og ombordfryst torsk tidlig i 2021 forklarer han langt på vei med pandemien vi fortsatt befinner oss i.
— Den største torsken hadde størst nedgang. Prisnedgangen i markedet og avventende importører av saltfisk og klippfisk i Portugal førte til at en god del av de produsentene som kjøper fersk, sendte mye ubearbeidet fersk torsk ut i markedet. Så ble det saltet en mindre andel av det som ble levert fra kystflåten. Dette tror vi kan snu nå, for det blir manko både på saltfisk og klippfisk. Det kan være en positiv driver inn i 2022 som vi ikke hadde i 2021, mener Aas.
— Så har vi problematikken med MSC hengende over oss. Vi mistet denne miljøklassifiseringen på hyse fisket innenfor 12 nautiske mil i vår, og vi mistet den på torsk 15. august. Dessverre er det ingenting som tilsier at vi får det tilbake i 2022, sier Aas, som følgelig mener næringen må være forberedt på å gjennomføre hovedsesongen i 2022 uten MSC-merke.
— For torsken som fiskes av den havgående flåten og fryses, vil det ikke være noe problem. De fisker jo det meste av torsken utenfor 12 nautiske mil, og den vil være MSC-godkjent. Men kystflåten fisker altså store deler innenfor 12-mila, og må klare seg uten MSC-merket. Det er delte meninger om hva dette vil bety. Noen mener det ikke vil gi noe særlig effekt, andre er mer pessimistiske. Det kommer an på hvilke kanaler torsken skal inn i, sier Aas, som presiserer at disse følgene blir utenfor Råfisklagets kjernekompetanse.
— Det som går til konvensjonell sektor, er ikke like følsomt for MSC-merket. I hvilken grad pandemien fortsetter å blomstre opp igjen, og hvilke følger dette får, vil han ikke spå om.
— I høst har markedet kommet seg, og prisene på fryst torsk er mye høyere enn før pandemien. Fersk torsk har også steget, men er fremdeles ikke på samme nivå som i 2019 og frem til pandemien brøt ut i mars 2020. Da var jo prisen til fisker 34-35 kroner. Nå ligger den på 31, men det virker å være en positiv trend i torskeprisen.