Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2022

Lukk

Leder

NF's blå

INGES hjørne

Bent Dreyer

Historiske godbiter

Lek med tall

Sandøys kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Guldens Lupe

Nye investeringer

Nye investeringer

Hempels kommentar

Nye investeringer

Ferdigsnakka

Blue Legasea

Sundnes kommentar

Bok på kroken

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Duellen

Hempels kommentar

Har covid påvirket sjømatnæringen?

Festingen var i gang og plutselig eksploderte antallet nye smittede til høyder vi ikke hadde opplevet før.

Coronapandemien slo rett nok beina vekk under storhusholdmarke­det, men førte til et flott oppsving i salget av fisk og sjømat i dagligvare-handelen og fiskebutikker. Det man ikke kunne spise ute, kjøpte man i butikkene og tok med seg hjem.

Skrevet av:

Erik Hempel

Utgave nr. 1

Vi hadde så smått begynt å tro at covid-pandemien var over da vi nærmet oss slutten av 2021. Men så slo en ny variant til, og til tross for at nordmenn egentlig godt visste hva de måtte gjøre, var det flere og flere som ikke var villige til å gå i dekning igjen. Forretningslivet blomstret, restauranter og barer var åpne, festingen var i gang og plutselig eksploderte antallet nye smittede til høyder vi ikke hadde opplevet før. Til tross for at de aller fleste av oss var både dobbelt- og trippelvaksinert.

I midten av desember arrangerte FAO flere seminarer på nettet. Ett av disse var fokusert på effekten av covid-19 på sjømatmarke­det. Med nesten to års erfaring og en del statistikk til å be­skrive tilstanden etter tiden med pandemi, var det overraskende å oppleve hvor lite pandemien egentlig hadde påvirket markedet.

FAO hadde samlet en rekke eksperter som viste frem hva de hadde funnet ut om pandemiens effekter på produksjon, handel og prisut­vikling. Konklusjonen fra FAO er at virkningene av covid på handel med sjømat har vært begrensede, og at ikke alt har vært negativt. En del endringer har faktisk vært positive, og disse kan muligens bli varige.


  2019 2020 2021
Volum (tonn) 2.665.517 2.719.071 3.093.234
Verdi (1000 kr.) 107.207.591 105.730.167 120.813.305
Endring i % fra året før:      
Volum – 2,5 % 2,00 % 13,80 %
Verdi 8,20 % – 1,4 % 14,30 %
Enhetsverdi kr/kg 40,22 38,88 39,06

Produksjon


På fangstsiden så vi i 2020 en nedgang på ca. 2 prosent globalt. Dette hadde flere årsaker, men bemanning var sentralt. Flere fangstselskaper, spesielt i Nord-Amerika, fikk problemer med bemanningen på grunn av covid, og fartøyer måtte av den grunn til tider ligge ved land.

Dette bedret seg noe i 2021, etter hvert som verden ble mer vandt til pandemien og stadig flere ble vaksinert. Produksjonen tok seg opp igjen i 2021 og er per midten av januar i år estimert til en økning på 1,5 prosent. Utsiktene for 2022 er relativt gode. En del av næringen lider fremdeles under bemanningsproblemer, men dette har vært et mindre problem i Norge enn i andre land.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå