Månedens Gullfisk
Svein Ruud
Månedens gullfisk går til en som vil lage kaviar av et problem!
«If you can’t beat them, eat them!» Det har vært mantraet for dem som har satset på kongekrabbe eller endatil prøvd å lage næring av stillehavsøstersen. I år er tiden inne for pukkellaksen. Felles for disse artene er at de kommer fra Stillehavet og ikke hører hjemme hos oss. Like fullt er de her, og vi må etter hvert diskutere om dette er hjemme for dem. Så er de jo uansett forskjellige arter, og med ulike følger når de dukker opp. Pukkellaksen er den siste, og av gode grunner den nye arten som vekker mest bekymring i dag. Likevel kan også den ses på som en ressurs. Noen velger å gjøre det og får avsetning så det holder.
Statusen er det så som så med, i hvert fall for fisken som tas i elva. Men også pukkellaksens status som matressurs kan se ut til å være på gli. Svein Ruud og Norway King Crab har ligget i tet når det gjelder å løfte kongekrabben og gjøre forretninger av den. Nå har de også lagt seg i pukkellaksfronten: Kan rogn fra pukkellaks bli salgbar kaviar og et skattet produkt? Svein Ruud mener vi i Norge har et fortrinn fremfor amerikanerne som gjør forretninger av egen pukkellaksrogn: Avstanden. I USA kan det kan ta dager. Ruud forteller at de hadde kaviaren ute av laksen mindre enn seksti minutter etter at den var ute av fella. Nå tester de kvaliteten og sender testkaviar til Michelin-restaurant.
Helt alene er ikke gründeren på Bugøynes om denne tanken. Pure Norwegian Seafood har satset på nisjeprodukter som kaviar fra rogn av atlantisk laks. Nå snuser også de på pukkellaksrogna. Norwegian King Crab må likevel sies å være tettere på og nærmere en reell satsing. Dessuten kunne de kanskje trenge trøst etter å ha blitt frastjålet fire tonn kongekrabbe tidlig i august. Tyvene visste hva de ville og lot sjøkrepsen være. Det er uansett godt med flere bein å stå på enn krabbelegger. Gullfisken går til Svein Ruud og Norwegian King Crab som ser muligheter der andre ser trøbbel.