Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Tar ordet

INGES hjørne

Høyviks kommentar

Sverre Johansen, Norges Fiskarlag

Månedens intervju

Norges 35 største fiskebåtrederier

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske sjømatøyer

Williams kommentar

Bok på kroken

Nye investeringer

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Guldens Lupe

Månedens Gullfisk

Norges 35 største fiskebåtrederier

Guldens Lupe

Flatøsters — Ostrea edulis

Det drives oppdrett på grønnsekkdyr i Norge, og produktet skal være rikt på umami.

Flatøstersen (t.h.) skiller seg fra stillehavsøstersen (t.v.) ved at den er flatere og rundere. (Foto: Torjan Bodvin/Havforskning­sinstituttet)

Skrevet av:

Ask Sivsønn Gulden

Utgave nr. 2

Flatøsters er en art innen dyreklassen muslinger. I motsetning til sin fetter og en fremmedart i Norge, stillehavsøsters, som stadig får sterkere grep om den norske kysten, er flatøstersen naturlig forekommende her til lands. De to artenes utforming er forskjellig ved at flatøstersen har en mer sirkulær fasong, og er langt flatere enn sin bitre rival — dog ikke på smak. Stillehavsøstersen er oval og har større bølger i skjellets oppbygning. Flatøstersen er varmekjær, og blir først kjønnsmoden i temperaturer over 16-18 grader. Den lever derfor ofte i bukter og viker grunnere enn 8 meters dyp, der vannet varmes opp. Flatøstersen kan bli inntil 20 år gamle, men blir sjelden mer enn 8-10 år.  

Bestanden i Europa har vært nedadgående siden 1950, men de senere årene har faktisk de økende sjøtemperaturene bidratt til bedre reproduksjonsforhold for østers. Tidligere har arten vært vurdert å være sterkt truet (2010) og nær truet (2015) i den norske rødlisten for arter, men i siste vurdering (2021) ble den vurdert å være livskraftig.

Selv om arten er mindre sårbar nå enn tidligere, utfordres flatøstersen stadig av ulike forhold. Forurensning i og arealbeslag av grunne områder er blant dem. Et annet er at flere fremmede arter, som stillehavsøstersen, japansk drivtang og østerstyv, utfordrer flatøstersen på ulike vis. Sistnevnte er en brunalge som danner store luftbobler. Algen kan tilfeldigvis feste seg på østers, blåse seg opp og dermed frakte østersen vekk fra egnede leveforhold. Økt utslipp av næringsstoffer bidrar også til vekst av fintrådige alger som vanskeliggjør feste til underlaget. 

Under svært gode forhold kan østers danne en naturtype som kalles flatøstersbunn. Disse er viktige leveområder for andre arter, deriblant småfisk. Østersen er derfor å regne som en nøkkelart. Videre bidrar det flate skjellet til økosystemtjenester ved å rense vann, samt at de stabiliserer sedimenter.

Visste du at man kan telle hvor gammel en østers er? Som å telle årringer på trær, kan man telle antall levde somre hos østersen. Hver «flate» viser hvor mye østersen har vokst i sommerhalvåret, mens de svarte linjene imellom viser hvor mye den har vokst om vinteren. (Illustrasjon: WWF)

Utbredelse
Flatøsters finnes ved Svartehavet, Middelhavet, langs den marokanske kysten og nordover langs Europas kyst til og med Lofoten.

Menneskemat? 
Ja, en delikatesse.

Navneopprinnelse
Gammelgresk ostrea, dvs. dyr med skall. Latinsk edulis, dvs. spiselig. Kan dermed oversettes til spiselig
dyr med skall.

Relaterte saker

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Guldens Lupe

Littoralbassengbunn

Hvorfor skrive om disse pyttene vi plasket i som barn?
Ferdigsnakka

Næring på ville veier!

— Det aller mest påfallende ved næringen er at det faktisk er...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå