10 år er gått siden Stingray Marine Solutions AS kom på markedet med den første luselaseren. Nesten like lenge har selskapet vært en slags «underdog» i oppdrettsnæringen. Det er absolutt i endring. Frem til og med 2023 ble det produsert og satt ut 1208 luselasere i norske oppdrettsmerder. I 2024 kommer 728 til. I løpet av 2025 kommer enda 1100–1200 nye noder — og milliardomsetning! Alt er «Made in Norway».
Med ny innovativ produksjonsfabrikk med AutoStore-system, utrulling av 24/7-tjenesten «Fiskens Helsestasjon» og snart 200 personer på lønningslisten, legger Stingray listen høyere enn noen gang. At fiskehelse og dødelighet samtidig — og for alvor — er satt på dagsorden må kunne sies å være en stor fordel for selskapet.
Siden den kommersielle lanseringen i oktober 2014 har 21 milliarder laserpulser bevist at laserteknologi har gjort det tilsynelatende umulige mulig. Kampen mot lakselusa kan føres uten å skade laksen eller miljøet. I dag er det luselasere, også kalt noder, i over 500 oppdrettsmerder langs hele kysten. De monitorerer og beskytter over 100 millioner laks og ørret 24 timer i døgnet.
Stingray Marine Solutions AS er spesialisert gjennom hele verdikjeden, med software, hardware, big data, analyser, fiskehelsetjeneste og en infrastruktur som nå er «ready for takeoff». Vi er ikke alene om å la oss imponere. Allerede i 2021 ble det hevdet av Moberg og Valmot i TU-podkasten «Teknisk Sett» episode 395 «Star Wars i laksemerdene», at Stingray «representerer den mest imponerende oppfinnelsen i Norge med god margin, også internasjonalt». Børsnoterte Element Logic ASA, leverandøren av Auto-Store-lagersystem, kåret nylig Stingray til «Årets innovatør».
Det nye er at stadig flere oppdrettere omfavner konseptet. Innen året er omme, vil 25 prosent av all oppdrettslaks leve side ved side med en Stingray-node.
— Fordelene med å benytte Stingray begynner å bli mange og veldig synlige. Folk har fått øynene opp for at vi er mye mer enn de trodde, innleder daglig leder John A. Breivik.
Sunnmøringen har jobbet iherdig og uten stans siden partner og medgründer Esben Beck kom med ideen i 2009.
— Å lansere en så disruptiv og avansert teknologi har tatt tid. Vi har nå 15-20 fagområder som alle er spesialiserte. Det tar oss fremover, samtidig som vi får en helt annen respekt ute hos oppdretter. Det at jeg vil ha over 200 kolleger før året er omme er ganske sprøtt å tenke på. Vi har kommet utrolig langt på en veldig kort periode, mener Breivik.
— Hva har drevet dere?
— Kanskje at så mange ikke har trodd på oss. Det har gitt oss kraft og vilje til å stå på enda litt ekstra. Vi har nektet å gi oss, fordi vi hele tiden har trodd og ment at dette er mulig å få til. Det er fortsatt noen som må overbevises, men stadig flere innser at det vi leverer faktisk fungerer.
Kontinuerlig forbedring
Stingray Marine Solutions er et helnorsk selskap som har spesialisert seg i hele verdikjeden fra hardware til software, innen infrastruktur, analyser og fiskehelse. Alt er utviklet og produsert på norsk jord.
For ti år siden målte lokalene 100 kvadratmeter. Omsetningen var 1 million kroner. I dag har selskapet over 11.000 kvadratmeter boltreplass fordelt mellom den splitter nye fabrikken og hovedkontoret i Oslo og en avdeling på Fauske. Omsetningen passerer 800 millioner. Neste år blir det over milliarden!
Økonomisjef Geir Inge Rødseth tilhører den «harde kjernen» som har vært med siden starten.
— Godt gjort er bedre enn godt sagt, er det noe som heter. Vi kan ha verdens beste teknologi, men den har ingen verdi om den ikke blir tatt i bruk; om ikke fisken blir tatt vare på og teknologien leverer som den skal. Alle ledd i verdikjeden må prestere for at vi skal utgjøre en forskjell, sier Rødseth, og legger til:
— En stor andel av det vi produserer er egenutviklet og mye er «home made». Det gjelder også hardware og software. Det har tatt lang tid å bygge dagens plattform, og vi utvikler oss stadig videre. Bare på software jobber 30 utviklere kontinuerlig med forbedringer.
— Og nå også fiskehelseleddet, skyter Breivik inn, og fortsetter:
— Med «Fiskens Helsestasjon», som baserer seg på avansert maskinlære, KI, overvåking og dyktig personell, deriblant veterinærer og fiskehelsebiologer, passer vi på fisken 24/7. Analysegjengen er unik. Ingen andre har maken. 7-8 personer banker gjennom og analyserer manuelt 100.000 bilder i uken. Det er så imponerende at man blir helt paff! Alt dette hjelper oss å dokumentere overfor kundene at det vi leverer fungerer, og gir oss mulighet til å trene opp maskinsynet til laserne våre slik at de presterer enda bedre. Nodene er utstyrt med programvare som oppdateres kontinuerlig, sier Breivik.
— Alt vi gjør er tro mot Stingrays hovedidé; å ta vare på fisken. Vi ønsker å hjelpe oppdrettsnæringen til å vokse bærekraftig. Med denne nye fabrikken er vi i posisjon til å vokse videre og tilby våre tjenester til alle som ønsker, avslutter han.
Flere bilder fra den nye fabrikken: