Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

4 - 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 4 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Frode Blakstad

INGES hjørne

Høyviks kommentar

Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Norske sjømatøyer

Williams kommentar

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Månedens intervju

Duellen

Fisk og Forskning

Sjømatens uendelig mange spor

Om DNA og blokkjeder

De færreste av oss kan vel beskrive eksakt hva blockchain egentlig er og hvordan det virker. Men man kan kanskje se for seg en database i skyen full av data og opplysninger om f.eks. en matvare. Herfra kan man hente ned informasjon og spore hele livsløpet til varen — fra produksjon til butikkhylle.

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 4-2024

Spor forteller hvor noe eller noen har vært, og om hva som har vært der. Denne forståelsen av spor får være utgangspunktet. Og i flere sammenhenger er spor nettopp det. Det eldste beviset på tobeint, menneskelig gange var flere millioner år gamle fotspor i vulkansk aske i Afrika. Det menneskelige fotsporet er selve ursporet, og forteller også om retning. For de samme urtidsmenneskene var sikkert spor etter dyr like viktig — og det å komme på sporet.

Spor er opprinnelig et avtrykk, noe som er der i ettertid. Det eneste som kan gi visshet om hva som gikk fore seg i fortid. Også språket vitner om hvordan sporet knytter før og nå sammen: å sette spor, å gå i sporene etter. Det kan samtidig danne seg spor som gjør det lettere å komme etter, som skispor i snøen. Da er man samtidig på sporet av dem som har gått før.

Sporing er å finne spor og bruke dem til informasjon om hva som har skjedd eller hvor noe har tatt veien eller befinner seg. Både mennesker og dyr, lukt, restvarme og avtrykk kan høre med. Moderne mennesker etterlater seg også digitale spor, noe som muliggjør digital sporing, f.eks. under en pandemi. Digital sporing kan også skje i sanntid, slik at man får informasjonen nesten umiddelbart.

Da er det vel sagt så mye om spor og sporing, at man skjønner det blir et i overkant vidt tema for én artikkel. Finnes det aktuelle eksempler på sporing i fiskeri- og havbruksnæringen? Og på sporbarhet? Utvilsomt. Også fiskefartøy spores. De får likevel seile sin egen sjø denne gangen. I stedet retter vi blikket mot sporing av rømt oppdrettslaks og sporbarhet i verdikjeden. Er det fellestrekk mellom dette? Vi kan bare si kanskje. Men et fiskeskjell kan uansett både være et spor i seg selv og bærer av andre spor.

 

 


DNA eller Blockchain. Hva er verst å bli klok på? Det kommer nok an på øyet som ser, hvis det ikke er like ille. Vi har ikke slike opplysningsambisjoner her, men begge deler er relevante for sjømatnæringen, så helt utenom kommer vi ikke. DNA har utvilsomt verdi når rømt oppdrettslaks skal spores. Blokkjede er et alternativ, men ikke det eneste, når varer skal spores i en verdikjede.

Celeste Jacq i Blue Analytics i Bergen åpner en liten, flat konvolutt med et enda mindre og flatere innhold. Noen få lakseskjell av typen vi gjerne prøver å bli kvitt og i hvert fall ser liten verdi i. For Jacq og dem hun arbeider og samarbeider med, er det en svært god informasjonsbærer, eller skal vi si et svært sentralt spor. Jacq kommer fra Australia, men vet mye om norsk laks og hvor den kommer fra. Genetikeren har tidligere vært med på å kartlegge slektskapet til laks og ørret i ulike elver. Jacq var også med på et av de første forskningsprosjektene innen sporing av laks, SporLaks i 2012, der man beviste at DNA var en sikker vei til sporing av laksen. To år etter kom prosjektet FarmSalTrack som hun ikke var med på, men som over tid førte til etableringen av Sporbarhet AS i 2019.  

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.

Samarbeid og dialog er også viktig, men om det medfører at man går tilbake til start for å få med seg alle, og aktørene trekker i ulike retninger, risikerer vi nettopp det Bellona advarte mot: sneglegang i stedet for fremdrift.

Leder
Sideblikk
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå